На зв'язку з Ростовом: Оболонський суд Києва дозволив допитати Януковича по «Скайпу»

05.05.2017
В четвер у Києві розпочався суд по давно анонсованій Генпрокуратурою справі — про державну зраду екс-глави держави Віктора Януковича.
 
Судять останнього колегія у складі головуючого судді Владислава Дев’ятка, а також суддів Дмитра Камбулова і Максима Титова.
 
Всі троє — з Оболонського районного суду. 
 
Як пам’ятає наш читач, історія із заочним засудженням Януковича стартувала наприкінці минулого року.
 
А саме тоді, коли 28 листопада 2016 року Генпрокурор Юрій Луценко у Святошинському райсуді Києва зачитав колишньому Президенту повідомлення про підозру у вчиненні державної зради, пособництві представникам влади РФ, в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, тобто злочинах, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України.
 
Пізніше, 20 січня 2017 року, Печерський райсуд Києва дозволив Генпрокуратурі проводити заочне слідство у справі про держзраду Януковича.
 
Але 14 березня Луценко заявив, що Печерський райсуд Києва не може розглядати обвинувальний акт у державній зраді відносно Януковича, оскільки всі його судді брали участь у розгляді тих чи інших питань в рамках досудового слідства у цій справі.
 
Таким чином, місцем розгляду справи став Оболонський суд.
 
Зібравшись учора на своє перше засідання, суд ухвалив провести допит Віктора Януковича у справі про державну зраду в режимі відеоконференції.
 
На цьому, власне, наполягав захист підсудного.
 
«ГПУ йде на явні порушення Європейської конвенції з прав людини, яка гарантує будь-якій особі право доступу до правосуддя у випадку, якщо її звинувачують у будь-яких злочинах», — заявив адвокат Януковича Віталій Сердюк. 
 
«Суд, порадившись на місці, ухвалив: клопотання сторони захисту задовольнити частково. Надати можливість стороні захисту забезпечити участь обвинуваченого Януковича у підготовчому судовому засіданні шляхом відеоконференцзв’язку», — зачитав рішення суду головуючий Владислав Дев’ятко.
 
Відтак очікується, що Віктор Янукович з’явиться у скайпі 18 травня — саме до цієї дати відтерміновані судові слухання. 
 
А тим часом, як зазначає Генпрокуратура, сторону обвинувачення на цьому процесі представлятиме не лише держава Україна.
 
Вона виступатиме від імені тисяч убитих, десятків тисяч поранених, мільйонів біженців з українського Криму та Донбасу.
 
«Це не буде процесом помсти, бо ми потребуємо справедливості, і хай торжествує закон», — заявив очільник ГПУ Юрій Луценко.
 
На жаль, говорячи про справедливість, Юрій Луценко не прокоментував велику ганьбу, яка днями спіткала Україну.
 
Йдеться про те, що Інтерпол припинив розшук Віктора Януковича.
 
Замість Луценка цієї ситуації торкнувся начальник Департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.
 
Він пояснив, що рішення Інтерполу мотивоване наявними недоліками українського законодавства щодо обрання запобіжного заходу стосовно розшукуваних осіб та статусу підозрюваного.
 
Водночас він підкреслив, що «зняття з міжнародного розшуку Януковича відбулося не з причин недоліків слідства чи допущених порушень слідчими органами».
 
Він також повідомив, що відповідне рішення буде оскаржене. «Ми маємо зробити висновки, як діяти: оскаржувати це рішення і вносити зміни до законодавства, дослухаючись до умов Інтерполу», — сказав Горбатюк. 
 
І поки Україна коригуватиме закони і проситиме Інтерпол відновити пошуки Януковича, адвокати останнього готуватимуть свого підопічного до відео­конференції.
 
Що цікавого повідомить ростовський утікач українському слідству — дізнаємося вже за два тижні.