Досвід та молодість: українці розпочали борцівський чемпіонат Європи з двох медалей

05.05.2017
Досвід та молодість: українці розпочали борцівський чемпіонат Європи з двох медалей

На чемпіонаті Європи-2017 титулована Юлія Ткач-Остапчук підтвердила свій клас. (Фото з сайта unian.net)

Олімпійський турнір у Ріо-де-Жанейро для українських майстрів вільної боротьби пройшов не найкращим чином — ні чоловічій, ні жіночій збірній не вдалося виграти бодай однієї нагороди.
 
Своєрідною бразильською віддушиною для вітчизняної боротьби стало олімпійське «срібло» представника греко-римської боротьби Жана Беленюка, але конкретно для самих «вільників», то була слабка втіха.
 
Не дивно, що на початку нового олімпійського циклу наставники обох збірних — Руслан Савлохов та Володимир Євонов — надали шанс молоді.
 
Генеральною репетицією для спортсменів був Київський міжнародний турнір, за підсумками котрого головні тренери й сформували основну обойму збірних на чемпіонат Європи, що днями розпочався у сербському місті Нові-Сад.
 
Першою, хто сповна виправдав довіру керманичів, стала 22-річна уродженка Ковеля Ілона Семків, котра на своєму дебютному дорослому єврофорумі піднялася одразу на другу сходинку п’єдесталу.
 
Дивуватися, що в головному поєдинку турніру вихованка тренера Максима Кравченка поступилася титулованій Марії Стадник з Азербайджану, котра, нагадаємо, раніше захищала синьо-жовті кольори, думається, не варто.
 
Досвід нашої колишньої співвітчизниці, в активі котрої три олімпійські нагороди, а також титул переможниці минулорічного ЧЄ, виявився потужнішим аргументом у протистоянні з молодою та перспективною чемпіонкою Європи та віце-чемпіонкою світу серед молоді.
 
Водночас на шляху до континентального фіналу-2017 наша найлегша збірниця (вагова категорія до 48 кг) долала суперниць, можна сказати, «однією лівою».
 
Трьох опоненток — німкеню Баумгартнер, шведку Петерссон та росіянку Дадашеву — Ілона перемогла достроково.
 
Іще одну континентальну нагороду в перші змагальні дні в Нові-Сад українській борцівській збірній принесла знана львів’янка Юлія Ткач-Остапчук, яка завоювала «бронзу».
 
Хоча, здається, в нашій омолодженій жіночій збірній саме ця досвідчена й титулована борчиня виглядала основним претендентом на європейське «золото», утім її переможну ходу в чвертьфіналі обірвала не менш колоритна в медальному плані Тайне Мустафа Юсейн iз Болгарії.
 
У втішному турнірі Ткач-Остапчук знову перемагала — причому на куражі.
 
Спочатку менш ніж за хвилину Юлія розібралася з туркенею Хафізе Шахін, швидко діставшись десятибального ліміту. Після чого — у безпосередній битві за бронзову медаль — поклала на лопатки росіянку Інну Тражукову.
 
Чемпіонкою ж у цій категорії (до 63 кг) стала полька Михалик, яка у фіналі здолала кривдницю української борчині Юсейн.
 
У чоловіків-«вільників» у перший змагальний день кращим був 19-річний Андрій Яценко (до 57 кг).
 
Після минулорічного «срібла» від талановитого борця з Київщини очікували схожого виступу в Сербії, проте, опинившись на туше у чвертьфіналі проти росіянина Угуєва, фінішувати вище восьмого місця він не зміг.