Непробивний проти забивного: у чому секрет успіху команд-учасниць фіналу Ліги чемпіонів

05.05.2017
Непробивний проти забивного: у чому секрет успіху команд-учасниць фіналу Ліги чемпіонів

У нинішньому розіграші ЛЧ голкіпер «Юве» Буффон пропустив наразі лише два м’ячі: останній — у п’ятому турі групового етапу від «Севільї». (Фото з сайта УЄФА.)

Навіть на другий після гри день, коли, за логікою, мав би активно обговорюватися інший — зіграний у середу — півфінал Ліги чемпіонів, у якому «Ювентус» упевнено в гостях переграв «Монако», футбольна Європа продовжувала зосереджено говорити про феномен зірки мадридського «Реалу» Кріштіану Роналду. 
 
Забивши в останніх трьох поєдинках Суперліги вісім м’ячів, три з яких — у першій частині півфінального протистояння з «Атлетико», португалець дуже близько піді­йшов до здобуття рекордного — п’ятого поспіль — титулу кращого снайпера Ліги чемпіонів.
 
У поточному розіграші ЛЧ Роналдо має десять точних ударів, що лише на один м’яч менше, ніж у лідера бомбардирських перегонів — аргентинця Ліонеля Мессі з «Барселони», котра, нагадаємо, в чвертьфіналі припинила боротьбу за Кубок чемпіонів-2017.
 
До того часу, як iз сезону-2012/2013 «К7» забронював за собою статус кращого голеадора Суперліги, це звання чотири роки поспіль вигравав Мессі.
 
Клепаючи ж голи в нинішньому розіграші головного клубного турніру Європи, Роналду має підстави обійти в принциповій суперечці затятого конкурента, що, без сумніву, надасть йому вагомі підстави претендувати на здобуття за підсумками поточного року загалом уже п’ятого «Золотого м’яча».
 
Власне, саме стільки подібних трофеїв має аргентинський Малюк, котрий, перебуваючи на піку форми, змусив називати себе «Генієм», «кращим футболістом усіх часів і народів» тощо. 
 
Без сумніву, подібні ремарки, якими нагородили Мессі, не надто тішать самолюбство амбітного Роналду.
 
Допомігши національній збірній виграти чемпіонат Європи-2016, ставши кращим бомбардиром мадридського «Реалу» й нещодавно забивши за клуб 400-й м’яч, 32-річний португальський феномен, котрому, до слова, на батьківщині вже встановлюють пам’ятники, також зробив вагомий внесок у футбольну історію.
 
Однак, схоже, Кріштіану не заспокоїться, доки принаймні не наздожене за кількістю «Золотих м’ячів» конкурента Мессі, в якого подібних відзнак п’ять.
 
Партнери й колеги Роналду по ремеслу визнають, що на відміну від Мессі, котрий є продовженням своєї геніальності, наявні в колекції португальської зірки медалі та трофеї (зокрема й чотири Ballon d’Or) — результат його наполегливої титанічної роботи.
 
Тож, з огляду на останні старання португальця, зовсім скоро буде у лідера «вершкових» можливість переписати ще один рекорд Ліги чемпіонів, ставши разом iз «Реалом» першим клубом, котрому вдасться захистити титул найкращого в Європі.
 
Після переконливої перемоги над «Атлетико» з різницею в три м’ячі сумніватися, що саме «Реал», а не «матрацники», зіграють 3 червня фінал ЛЧ у Кардіффі, не доводиться.
 
Загалом, не так багато інтриги залишилося й в іншій півфінальній парі.
 
Як свідчить статистика УЄФА, ще жодній команді не вдавалося виходити до заключного етапу ЛЧ, програвши з різницею в два м’ячі перший поєдинок півфіналу.
 
Упевнений крок до фіналу ЛЧ-2017 найтитулованіший клуб Італії зробив завдяки «дублю» аргентинця Гонсало Ігуаїна, який той оформив на стадіоні Луї II в Монако.
 
При цьому в шостому матчі турніру поспіль 39-річний голкіпер «Ювентуса» Джанлуї­джі Буффон зберіг свої володіння «на замку».
 
Тож  саме протистояння забивного Роналду та непробивного Буффона має стати головним лейт­мотивом заключного поєдинку «лігочемпіонського» сезону.
 
По суті, від його підсумку й залежатиме: отримає Кріштіану  свій п’ятий «Золотий м’яч», чи його виграє — вперше в кар’єрі —  італійський кіпер. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінал (перша гра). «Монако» (Франція) — «Ювентус» (Італія) — 0:2 (Ігуаїн, 29, 59).