ЗНО близько: які предмети стали найпопулярнішими серед цьогорічних випускників

04.05.2017
Чим ближче до складання ЗНО, тим більше відповідальності на всі: і на майбутніх абітурієнтах, і на їхніх батьках.
 
Цікаво, що цього року найбільше осіб для участі у незалежному оцінюванні зареєструвалося в Києві (19 603), Дніпропетровській (19 207) та Львівській областях (16 124).
 
Найменше учасників буде на Тернопільщині (5 785) та Луганщині (3 909).
 
Загалом для участі в ЗНО зареєструвалося 241 тис. осіб, що майже на 26 тис. менше, ніж торік. 
 
За словами директора Українського центру оцінювання якості освіти Вадима Карандія, це пов’язано з двома головними чинниками: демографічним — загальне зменшення кількості випускників, та адміністративним — надання можливості абітурієнтам вступати до вишів за сертифікатом ЗНО не лише 2017-го, а й 2016 року.
 
«Останній чинник є найбільш вагомим, тому що основне зменшення кількості учасників ЗНО відбулося саме за рахунок зменшення випускників минулих років — це близько 15 тис. осіб», — зазначив Вадим Карандій. 
 
Найбільше випускників складатимуть текст з української мови та літератури — 239 545 осіб.
 
Цей показник є традиційним, адже предмет є обов’язковим для випускників як для проходження державної підсумкової атестації, так і для вступу до ВНЗ. На другій та третій сходинках — історія України (182 219 осіб) та математика (113 113 осіб). 
 
Директор УЦОЯО зазначає, що цього року для випускників шкіл ЗНО є обов’язковою формою проходження державної підсумкової атестації з трьох предметів.
 
Серед них українська мова є обов’язковою, другий предмет необхідно було обрати з історії України та математики, а третій — на вибір.
 
«Якщо раніше ми мали паритет між історією України та математикою, то після запрова­дження 2014 року обов’язкової ДПА у формі ЗНО з історії України чи математики відсоток вибору математики майже не змінюється, але при цьому збільшується відсоток з історії України», — підкреслив Вадим Карандій. 
 
З-поміж інших предметів зростає популярність біології, іноземних мов та географії.
 
Зазначені предмети цього року складатимуть, відповідно, 89 281, 73 588 та 6 896 випускників. І, навпаки, зменшується кількість осіб, що обирають фізику та хімію — 26 491 та 24 811 випускників.
 
Цікаво, що історію України більше осіб складатимуть у західних регіонах, а математику — у південних і східних.
 
Так, у Чернівецькій, Тернопільській, Закарпатській, Рівненській, Хмельницькій, Волинській, Житомирській та Івано-Франківській областях історію України обрали 80-86% учасників ЗНО.
 
Натомість 51-58% осіб складатимуть математику в Одеській, Харківській, Дніпропетровській, Донецькій, Сумській Луганській, Миколаївській областях. 
 
Нагадаємо, що перший тест ЗНО відбудеться 23 травня.
 
Цього дня учасники складатимуть українську мову та літературу.
 
А заключним тестуванням основної сесії стане ЗНО з хімії, яке відбудеться 16 червня.