Під Тернопільською міськрадою сталися сутички: двоє депутатів у лікарні

26.04.2017
Під Тернопільською міськрадою сталися сутички: двоє депутатів у лікарні

Сутичка біля входу в Тернопільську міську раду. (Фото Ольги ПОПОВОЇ.)

Замість чергової сесії Тернопільської міськради перед її приміщенням відбулися події, внаслідок яких двоє депутатів опинились у лікарні, а ще кілька звернулися в поліцію з заявами, у відповідь на які розпочато кримінальне провадження за статтею 351 ККУ — «перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради».
 
Щоб читачі зрозуміли суть події, необхідно коротко розповісти про те, що їй передувало.
 
Не так давно на сесії Тернопільської міськради були проголосовані зміни до Генерального плану Тернополя, проти яких тривалий час принципово «воювали» громадські активісти, журналісти та частина самих депутатів, бо цими змінами узаконювалась забудова значної частини зеленої зони міста.
 
В зазіханні влади на парки, сквери та прибудинкові території не підтримали міського голову-«свободівця» і троє депутатів від цієї партії — Іван Сороколіт, Роман Навроцький та Ігор Турський.
 
Після цього, приписавши всі можливі «протипартійні» гріхи, політвиконком ВО «Свобода» прийняв рішення про виключення їх із партії та фракції у міськ­раді, а також було поставлено вимогу скласти мандати.
 
Якби це були якісь «сірі» рядові представники тягнибоківської політсили, можливо, так воно б і сталося.
 
Однак справа в тому, що ці троє належать до когорти найвідоміших міських депутатів, які мають підтримку й у громадських активістів, і у виборців, адже, на відміну від багатьох інших, все-таки переймаються їхніми інтересами.
 
Тож хлопці відмовилися складати мандати.
 
«Якщо у третіх осіб є бажання, щоб я склав мандат, то їм треба поспілкуватися спочатку з тими, хто мене обирав, — коментує ситуацію Іван Сороколіт.
 
— Коли в рамках чинного законодавства зберуть підписи, буде пройдено всі процедури, за мандат ніхто не триматиметься. Але зараз складання мандата з мого боку якраз і буде моєю зрадою виборців».
 
У «Свободі» «неслухняних» не люблять, тож питання складання трьома згаданими депутатами повноважень вирішили винести на сесію, а їх самих туди, на всяк випадок, не допустити.
 
Для цього і зібрали під приміщенням натовп «вірних» свободівців із плакатами проти «зрадників», кричалками-ганьбилками, сміттєвими баками і таким іншим.
 
Як потім виявилося, більшість із того натовпу чомусь виявились не тернополянами, а дехто навіть з іншої області.
 
Зате коментарі на підтримку «акції проти зрадників» роздавав не будь-хто, а народний депутат від «Свободи» Михайло Головко, керував нею інший відомий свободівець — голова постійної комісії з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку (!), регламенту та депутатської діяльності Володимир Стаюра.
 
Втім опальні депутати теж не залишилися наодинці — підтримати їх прийшли виборці та громадські активісти, приєдналися і колеги по депутатському корпусу.
 
При цьому двоє з них серйозно постраждали — один отримав хімічний опік очей через застосування блокувальниками перцевого балончика, в іншого тріснула судина ока, бо хтось із натовпу шпурнув йому в обличчя яйце. 
 
Швидше за все, під міськ­­радою відбулися б і більш серйозні сутички, однак і правоохоронців на місці події вистачало.
 
А от представники фірми, яка здійснює охорону міської ради, чомусь самоусунулись від наведення порядку.
 
Сесію в результаті описаних подій перенесли на невизначений термін із констатацією, що ... не було кворуму і щоб не загострювати ситуацію.
 
А міський голова-свободівець в офіційному коментарі на сайті міськради пошкодував, «що тернополяни стали заручниками трьох депутатів, які були виключені з партійних списків». Так що продовження, швидше, обов’язково буде...