Кремль готує провокації, щоб звинуватити Україну у вбивстві спостерігача ОБСЄ — штаб АТО

26.04.2017
Місія ОБСЄ частково відновить патрулювання в зоні проведення АТО в середу.
 
За словами першого заступника глави СММ ОБСЄ Олександра Хуга, спостерігачі «відновлять свою роботу, але з певними обмеженнями».
 
«У нас є статичні камери, які дозволяють вести цілодобовий моніторинг», — зазначив глава місії.
 
Патрулювання було призупинено після того, як на Луганщині підірвався на міні автомобіль ОБСЄ: один спостерігач загинув, ще двох було контужено. 
 
Відтак генсек ОБСЄ Ламберто Заньєр заявив, що організація уважніше ставитиметься до безпеки своїх спостерігачів на сході України.
 
«Ми сконцентрувалися на обговоренні української кризи, говорили про інцидент — кілька днів тому з’явилася перша жертва нашої діяльності в Україні. І ми з великою серйозністю підходимо до цієї проблеми, — сказав пан Заньєр за підсумками переговорів iз російським міністром МЗС Сергієм Лавровим у Москві.
 
— Повільний темп реалізації Мінських угод веде до розчарування, однак несправедливо, що часом наші власні спостерігачі стають жертвою цього розчарування».
 
До речі, через загибель спостерігача пан Заньєр скоротив до мінімуму свій візит до Москви.
 
Тоді як Лавров цинічно заявив, що Росія має намір наполягати на якнайшвидшому розслідуванні загибелі спостерігача ОБСЄ на Донбасі. Авто підірвалося на території, яку контролюють саме російські окупанти та бойовики. 
 
При цьому розвідка штабу АТО повідомляє про підготовку бойовиками провокацій.
 
«Українські військові отримали оперативну інформацію щодо планування противником постановки бойового зіткнення за участю начебто української ДРГ на околицях села Новогригорівка з подальшим відходом «групи» на територію, підконтрольну Збройним силам України», — йдеться у повідомленні.
 
За даними розвідників, це інсценування потрібне окупантам саме через підрив у минулi вихіднi автомобіля ОБСЄ і загибель спостерігача.
 
Адже ворог хоче «покласти вину за загибель i поранення міжнародних спостерігачів на ЗСУ». Мовляв, подивіться, як їхні диверсанти вільно почуваються. 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

Сергія Дубинського з позивним «Хмурий», що керував перевезенням російської установки «Бук-М», з якої, очевидно, збили пасажирський літак Малайзійських авіаліній МН-17, експерти Гетеборського університету в Швеції ідентифікували за голосом.
 
Розслідування провело російськ видання «Новая газета», яке записало розмову телефоном із Дубинським та надало дослідникам записи радіоперехоплення розмов, що стосувалися збитого «Боїнга».
 
Аналіз провели в лабораторії Voxalys методом «сліпого тесту» без занурення в контекст і згiдно з інструкціями Міжнародної асоціації криміналістичної фонетики та акустики (IAFPA).
 
«Указаний суворо технічний аналіз та інші зібрані нами свідоцтва підтверджують, що голос організатора транспортування комплексу «Бук» по території Донбасу «Хмурого» належить російському офіцеру Сергію Дубинському», — iдеться в матеріалі.
 
Нагадаємо, літак «Боїнг 777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року в Донецькій області.
 
Загинули 298 осіб, що перебували на борту.
 
На даний час триває розслідування обставин трагедії, яке проводить міжнародна слідча група у складі експертів з Нідерландів, Малайзії, України, Бельгії та Австралії.