Прецедентна справа: у Києві учасник АТО судиться з владою через неотриману землю

26.04.2017
Проблема отримання невеликих земельних ділянок учасниками АТО під індивідуальне будівництво (не кажучи вже про обіцяні захисникам України 2 га для ведення сільгоспробіт) — дуже болюча.
 
І  виконувати відповідний закон не поспішають по всій Україні.
 
Яскравим цьому доказом стало перше судове засідання з земельного питання, яке відбулося в Адміністративному суді Києва минулого тижня.
 
Позивачем до столичної влади став Сергій Дашук, колишній артилерист, мобілізований у 2015 році.
 
Суть позову полягала в тому, що не виконується закон про забезпечення ветеранів АТО земельними ділянками у 10 соток під будівництво особистого житла.
 
Суддя адмінсуду визнала — у неї таких справ ще не було.
 
Коли ж побачила побратимів позивача у військовій формі, здивовано запитала: «А чого ви взагалі сюди прийшли?», й почула від них відповідь: «Бо це для всіх болюча тема».
 
Адже чиновники розповідають направо й наліво, що учасники бойових дій отримують захмарні зарплати, мають колосальні пільги, земельні ділянки.
 
«А ми фактично нічого того не бачили, — обурено розповідають «УМ» колишні бійці. — Якщо йдеться про землю, то стовідсотково мова — про законне право на неї кожного громадянина, і ветеранам надано лише першочергову можливість отримати її. Але якщо закон майже не виконується щодо нас, то що вже говорити про всіх інших».
 
Побратими Сергія написали заяву про забезпечення онлайн-трансляції суду на судовому сайті в iнтернеті.
 
Тому засідання було перенесено на два місяці, адже тепер працівникам суду треба організувати належне чимале приміщення, котре буде обладнано веб-камерами.
 
«Ми хочемо, щоб вся країна мала можливість подивитися розгляд цієї неординарної справи, яка може стати прецедентом, — розповідає «УМ» Іван Гришко, доброволець-артилерист, а нині громадський діяч.
 
— Адже учасники бойових дій отримають роз’яснення, яким чином їм діяти. Бо всі, хто із колишніх бійців, що мешкають у Києві,  писав заяву на виділення землі для будівництва собі будиночка — всі отримують відмову. Влада загалом нікому не виділяє землю, більше того — не пояснює, чому і що потрібно зробити, щоб отримати ділянку. Тупо вводять усіх в оману, розказуючи байки».
 
За три роки, як розповідають бійці — ніхто землі не отримав. Наприклад, Іван Гришко подав свою заяву ще на початку 2015 року.
 
Невеликий прогрес у цьому питанні є хіба що в родин, які втратили своїх близьких на цій неоголошеній війні.
 
Але  близько 200 столичних сімей загиблих на війні хлопців ще не отримали земельні наділи, а мають на руках лише якісь папірці (начебто оформлені папери) на право отримання наділів.
 
Та й то лише після майже трирічної боротьби ветеранських спі­лок, які включилися в ці процеси й виставили вимогу, що згодні на те, щоб родини загиблих першочергово отримали землю. 
 
Додамо, що зараз у Києві офіційно майже 20 тисяч учасників АТО, й хоча, як стверджують самі ветерани, чимало є фіктивних УБДшників, проблема є масштабною, й попереду вочевидь іще чимало «земельних» позовів.