Збірна у тарілці: рецепти найсмачніших солянок

26.04.2017
Збірна у тарілці: рецепти найсмачніших солянок

Солянка — у кожної господині оригінальна. (Фото з сайта vkusnodoma.net.)

Свята завершилися, але після них залишилося ще багато смаколиків: м’яса, ковбасок, крашанок та іншого, дбайливо приготовленого з надлишком «щоб вистачило» і «щоб люди не подумали».

Якщо ви вже перепитали всіх: «Хто буде це доїдати?» — а продукти все одно залишилися, для вас відкриваються нові кулінарні можливості, щоб вишукано і смачно використати все те.

Експериментуйте із солянками!

Ця розкішна збірна страва — улюблениця на будь-якому столі, логічне продовження свята і просто розмаїття смаків в одній тарілці. 

І риба, і м’ясо

То за роботу! Королева солянок — збірна м’ясна — готується просто, особливо якщо є для неї інгре­дієнти. 
 
А потрібно: 400 г яловичини на кістці, 400 г різних копченостей (реберця, шинка, грудинка, ковбаса, сосиски), 2 цибулини, два солоні огірки, 50 г оливок, 50 г каперсів, пучок зелені, 0,5 лимона, по столовій ложці томатної пасти і олії, 2 столові ложки сметани, 30 г масла, 2 лаврові листки, перець і сіль за смаком, 2,5 л води. 
 
Зварити яловичий бульйон із цибулиною і лавровим листям. Якщо є реберця, також додати їх у бульйон.
 
Дістати м’ясо з бульйону, а рідину процідити. Варене м’ясо відокремити від кісток і нарізати соломкою.
 
Всі копченості також нарізати соломкою. М’ясні інгредієнти покласти у бульйон і варити 10 хвилин.
 
Огірки очистити від шкірки і нарізати соломкою чи кубиками. Цибулину нарізати четвертинками кілець.
 
Приготувати заправку. Для цього в пательні розігріти олію і вершкове масло. Викласти цибулю в масло і обсмажити на середньому вогні до м’якості 10 хвилин.
 
Потім додати огірки й обсмажити 10 хвилин. Наприкінці додати томатну пасту, перемішати і ще трохи потримати на вогні.
 
Влити заправку в солянку і варити 10 хвилин. Додати у солянку оливки разом із розсолом, подрібнену зелень, каперси (чи дрібні шматочки солоного огірка), посолити, поперчити, вимкнути вогонь і дати настоятися 10-15 хвилин. 
 
Будьте акуратні з сіллю, бо деякі інгредієнти й так солоні. Подаючи солянку, в кожну тарілку покласти скибочку лимона і додати ложку сметани.

А рибну солянку не куштували? 

Надзвичайно смачно!

Знадобиться для цього рибного кулінарного шедевра 300 г філе горбуші (або будь-якої риби), 300 г кальмарів (а можна й без них обійтися), 2 цибулини, 30 г вершкового масла, столова ложка томатної пасти, 2 корені петрушки, по столовій ложці оливок і маслин, 3 столові ложки сметани, половина лимона, 2 солоні огірки, зелень, сіль, спеції та 2 л води.
 
Очистити рибу від шкірочок і кісток, порізати на шматочки і відварити на повільному вогні 3 хвилини. Кальмари порізати соломкою і відварити так само, як і рибу. З’єднати обидва бульйони.
 
Затим нарізати соломкою цибулю і корінь петрушки і пасерувати з томатною пастою на вершковому маслі. Нарізані соломкою огірки відварити в невеликій кількості води (припустити). У киплячий бульйон додати овочі, оливки, варити до готовності.
 
При подачі на стіл у кожну тарілку покласти кілька шматочків риби, ложку кальмарів, маслини, залити солянкою, додати сметану, лимон і дрібно нарізану зелень.

Лісова фантазія

А солянка із сушеними грибами — це справжня лісова фантазія! Аромати лісу, літа, поєднання найсмачніших інгредієнтів надають цій страві особливого смаку.
 
Знадобиться: 10 г білих грибів сушених, 10-12 маслин без кісточки, 2-3 солоних огірки, 2-3 картоплини, 1-2 цибулини, морквина, 2 столові ложки зеленого горошку, столова ложка сметани, 2 чайні ложки томатної пасти і 20 г вершкового масла. 
 
Сушені гриби промити, потім на 3-4 години замочити в холодній воді, після чого в цій же воді до готовності відварити, дати охолонути і дрібно нарізати.
 
Обсмажити варені гриби, додавши томатну пасту, очистити огірки від насіння і шкірки, порізати і в невеликій кількості води відварити.
 
Грибний бульйон довести до кипіння, покласти гриби, картоплю кубиками, проварити до готовності картоплі, потім покласти огірки, обсмажену цибулю, зелений горошок і дрібно порізану моркву, підсолити, 5-10 хвилин проварити.
 
Кожну порцію перед подачею заправити маслинами, лимоном, зеленню і сметаною.
 
Солянка з курятиною — легка і запашна, її також при нагоді треба готувати.
 
На одну курячу грудку знадобиться 2 огірки, 10 оливок, морквина, цибулина, шматок кореня селери, 3 молочні сосиски, зелень, сіль, лавровий лист — за смаком, 150 г печериць чи інших свіжих грибів (ідеально — білі).
 
Зварити з курячої грудки з кісткою бульйон
 
. Готове м’ясо грудки можна застосувати для приготування будь-якої іншої страви, а можна порізати на невеликі шматочки і додати в солянку.
 
Дрібно нарізати шинку і варені сосиски, додати їх у курячий бульйон.
 
Обсмажити на соняшниковій олії порізану цибулю з натертою на тертці морквою, додати в солянку.
 
Туди ж додати порізані огірки, оливки і гриби, розрізані на дві частини.
 
Покласти лавровий лист, інші спеції, закип’ятити, варити на середньому вогні протягом 15 хвилин.
 
Перед тим як подати солянку, в каструлю можна покласти кілька скибочок свіжого лимона і зелень — традиційну «прикрасу» для солянок. 

Для вегетаріанців

Солянка пісна не означає, що вона менш смачна. Дуже навіть навпаки! Є сенс скуштувати — має сподобатися всім. 
 
Інгредієнти: 1,5 л овочевого бульйону чи води, 8 картоплин, цибулина, 2 морквини, болгарський перець, 2 солоні огірки, помідор, столова ложка томатної пасти, 2 столові ложки олії, 2 столові ложки маслин, половина лимона, сіль, перець, зелень за смаком. 
 
Овочі підготувати: промити, видалити все зайве, нарізати соломкою або кубиками, маслини порізати навпіл, огірки — соломкою.
 
Викласти картоплю у воду або бульйон із овочів, по­ставити на вогонь, довести до кипіння, підсолити і варити на середньому вогні.
 
У пательні на олії обсмажити цибулю, через 5 хвилин додати моркву, потім — болгарський перець, смажити все разом 3 хвилини.
 
Додати в сковороду до овочів огірки, помідори, протушкувати, потім влити до овочів трохи картопляного відвару з каструлі, в якому потрібно попередньо розвести томатну пасту.
 
Тушкувати овочі у відварі 10 хвилин під кришкою, потім викласти в каструлю.
 
Додати маслини і нарізаний тонкими часточками лимон, поперчити і посолити солянку, заправити зеленню, вимкнути вогонь і накрити кришкою, подати до столу, давши трохи настоятися.
 
Хоча є така думка, що солянка збірна ще й тому, що в ній збираються усі найулюбленіші смаки. Збирайте свою! 
 
Смачного!