Експортери «на коні»: аграрії відвантажують за кордон рекордні обсяги пшениці

26.04.2017
Експортери «на коні»: аграрії відвантажують за кордон рекордні обсяги пшениці

Вітчизняні експортери-посередники швидко реагують тільки на зниження закупівельних цін на світових ринках зерна. (Фото з сайта agronews.org.)

Пшениця дорожчає, кукурудза дешевшає

За результатами останнього тижня котирування пшениці зросли на всіх головних торгових майданчиках світу.
 
Як пояснює Валерія Пекін, аналітик компанії «Фенікс-Агро», для ключового ринку США  основним фактором для росту цін стало відставання посівної кампанії порівняно з минулим роком: там встигли засіяти лише 5 відсотків традиційних площ порівняно з 11 відсотками на ту саму дату.
 
Європейський ринок зернових підтримувало зниження прогнозу кінцевих запасів зернових у Франції в поточному сезоні та несприятлива погода на більшій частині Західної Європи.
 
Окремим вагомим фактором стала перспектива турецького імпорту: Франція розраховує перекрити потребу Туреччини в пшениці на тлі її торгових протиріч iз Росією.
 
По зерновій кукуру­дзі також спостерігається висхідний напрям, який  пов’язують із затримкою посівної кампанії в США.
 
Хоча на цей ринок продовжують тиснути достатні минулорічні запаси та прогноз великого урожаю кукурудзи цієї весни в Аргентині та Бразилії.
 
На експортному ринку України поки що ціни попиту та пропозиції лишаються стабільними. Активність експортного ринку пшениці також.
 
При цьому на внутрішньому ринку в деяких випадках спостерігається зниження закупівельних цін.
 
Це пояснюють активним збутом зерновоих аграріями, які почали посівну кампанію і активніше позбавляються від запасів, потребуючи обігових коштів.
 
За результатами минулого тижня, з українських морських портів було відвантажено 1 мільйон 251 тисячу тонн кукуру­дзи, що стало рекордом.
 
За рахунок такого активного експорту деколи спостерігалося навіть підвищення закупівельних цін на внутрішньому ринку.

Олійні стабільні

Котирування соєвих бобів на біржі СВОТ останнім часом змінювалося в обидва боки, проте, за підсумками тижня, найближчі контракти по  олійних зміцнилися.
 
Підняттю ціни сприяв підвищений прогноз імпорту Китаєм у поточному сезоні: до 88 мільйонів тонн проти 87, що очікувалися раніше.
 
На цьому тлі дещо зміцнилися ціни на рослинні олії (в тому числі на соняшникову) на європейському ринку.
 
Так, за підсумками тижня ціна на останню зросла на 5 доларів — до 780 доларів за тонну.
 
Але експортний ринок України не встиг інтегруватися у зміни світового ринку: внутрішні ціни попиту лишалися на попередньому рівні, варіюючи в межах 715—720 доларів для травневих-червневих поставок на базисі FOB.
 
На експортному ринку соняшникового шроту спостерігалося зниження цін через надлишок пропозиції.
 
У портах ціни попиту варіювалися в межах 140—155 доларів за тонну на базисі СРТ та 160—165 доларів на базисі FOB.
 
На внутрішньому ринку олійно-екстракційні заводи закуповували насіння соняшнику за 10,6-11,1 тисячі гривень на базисі СРТ-підприємств. 
 
Соняшникову олію та соняшниковий шрот збували, відповідно, по 21,3-21,65 та 4,6-4,9 тисячі гривень за тонну.