Покращення буде, але не в Україні: МВФ поліпшив прогноз розвитку світової економіки у 2017 році

20.04.2017
Експерти Міжнародного валютного фонду вважають, що світовий ВВП зросте цього року на 3,5% — це на одну десяту більше, ніж прогнозували в січні.
 
Таким чином в актуалізованому станом на квітень звіті «Світовий економічний огляд» (World Economic Outlook) МВФ покращив прогноз розвитку світової економіки у 2017 році, повідомляє «Євроньюс».
 
Глобальна економічна активність пожвавлюється завдяки посиленню глобального попиту, зменшенню тиску дефляції та оптимізму ринків. 
 
«Це покращення прогнозу напряму пов’язане з хорошими новинами з Європи та Азії, так само, як із нашими очікуваннями вищого зростання ВВП Сполучених Штатів», — заявив директор відділу досліджень МВФ Моріс Обстфелд.
 
Американській економіці прогнозують 2,3% зростання цього року і 2,5% — наступного.
 
Експерти сподіваються, що Дональд Трамп виконає свої зобов’язання і зменшить податки та збільшить державні витрати на інфраструктуру.
 
Щодо Об’єднаного Королівства, то у МВФ визнали, що британська економіка показала себе краще, ніж про неї думали.
 
На наступні два роки, за які має завершитися вихід країни з Євросоюзу, їй прогнозують невелике сповільнення у темпах зростання: з 2% цього року до 1,5% наступного.
 
Експерти МВФ покращили показники росту ключових країн єврозони.
 
Найбільше додали Іспанії — 0,3% У 2017-му її економіка може вирости до 2,6 відсотка.
 
Хороший результат з огляду на те, що ще пару років тому країна перебувала в економічній кризі. Дуже високі темпи зростання ВВП у наших сусідів-поляків — 3,4% цього року і 3,2% — наступного.
 
Це кращі показники, ніж у багатьох країн єврозони. Загалом же зростання ВВП єврозони передбачають на рівні 1,7 відсотка. У 2018 році темпи дещо пришвидшаться.
 
Натомість автори звіту дещо підвищили розрахунки щодо інфляції.
 
Тепер прогнозується, що її рівень становитиме 2,3% як цього року, так і наступного. А січневий прогноз становив, відповідно, 1,0% та 1,9%.
 
Одночасно МВФ понизив прогноз динаміки росту для всіх країн Південної і Східної Європи, що розвиваються, з 3,1% до 3 відсотків.
 
Найгірші прогнози — для Туреччини. Автори звіту вказують, що політична нестабільність у цій країні матиме негативний вплив і на економіку.
 
МВФ зараховує до країн, що розвиваються, Туреччину, Польщу, Румунію, Угорщину, Болгарію, Сербію, Хорватію, Албанію, Боснію і Герцеговину та Чорногорію.
 
Щодо України, то прогноз для економіки на 2017 рік залишився без змін — 2% росту, а на 2018-й — погіршився до 3,2% замість 3,5%. Інфляція цього року становитиме 10 відсотків, але має дещо знизитися в наступному. 
 
Стосовно глобальної економіки, то МВФ підвищив розрахунок динаміки її зростання цього року з 3,4% до 3,5%, а наступного року передбачає зростання на рівні 3,6%.
 
При цьому високорозвинені економіки матимуть приріст у 2% і цього року, і наступного. Кращі показники демонструватимуть економіки країн, що розвиваються.
 
Поліпшено прогноз для Китаю — до 6,6% цього року і 6,2% — наступного.
 
В середньому МВФ припускає, що через п’ять років — у 2022-му — темпи розвитку світової економіки прискоряться до 3,8%.