Стрибнути вище голови: збірна України з хокею спробує повернутися до елітного дивізіону

20.04.2017
Стрибнути вище голови: збірна України з хокею спробує повернутися до елітного дивізіону

Останні приготування хокейної збірної України до домашнього чемпіонату світу. (Фото з сайта www.fhu.com.ua.)

Попри те, що вітчизняний хокей нині переживає свої не найкращі часи, амбіції наших спортивних функціонерів підняти національну збірну до хокейної еліти нікуди не зникли.
 
Після того як у 2012 році Міжнародна федерація хокею на льоду змінила регламент «міждивізійних» переходів, розширивши, так би мовити, для претендентів «вікно можливостей», шансів у наших хлопців на підвищення в класі мало б побільшати.
 
Проте в 2015 році в грі українських хокеїстів стався неочікуваний провал.
 
І, замість запланованого підйому до когорти найсильніших команд світу —  збірна України опустилася до третьої за силою ліги планети, посівши на ЧС в дивізіоні ІА останнє місце.
 
Нагадаємо, що «мундіаль»-2015 планувалося провести в Донецьку, проте через військовий конфлікт на сході України турнір довелося перенести до Польщі.
 
Тож минулий рік «синьо-жовті» присвятили поверненню до свого, по суті, традиційного «місця базування».
 
Нині ж, отримавши право на домашній ЧС, підопічні Олександра Савицького спробують стрибнути вище голови й після довготривалої перерви повернутися до хокейної еліти.
 
Наскільки це реально, вибороти в протистоянні з командами Угорщини, Казахстану, Польщі, Австрії та Південної Кореї одне з двох перших місць, сказати дуже тяжко.
 
Відверто кажучи, особливих здобутків на останніх двох Єврочелленджах «синьо-жовті» не мали, поступаючись своїм прямих конкурентам.
 
Утім, борючись за перепустки до найсильнішого дивізіону на льоду столичного Палацу спорту, підопічні Савицького матимуть додаткові козирі.
 
Як каже віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, під патронатом якого відбувалася підготовка до ЧС, усі квитки на матчі нашої збірної вже давно були продані.
 
Справа, як-то кажуть, залишилася за малим. Свій перший поєдинок на турнірі, що носитиме статус матчу-відкриття, вітчизняні хокеїсти зіграють 22 квітня проти угорців.
 
Також за участі української команди пройде й заключна гра чемпіонату світу, в якій «синьо-жовтим» протистоятиме збірна Південної Кореї.
 
Як відзначив президент ФХУ Анатолій Брезвін, на церемонію закриття прибуде президент Міжнародної федерації хокею на льоду Рене Фазель.
 
Символічне ж вкидання, котре дасть старт змаганням, як очікується, зробить віце-президент організації Калерва Куммола.
 
Загалом, уже після дебютного на «мундіалі» поєдинку українців проти Угорщини можна буде зробити перші припущення щодо їхніх перспектив на шляху до елітного дивізіону.
 
Минулий сезон угорські хокеїсти провели в найсильнішій лізі, відтак, прагнучи повернутися туди, стануть прекрасним екзаменатором для нашої збірної.
 
Відзначимо, що колектив Олександра Савицького, котрий змагатиметься на домашньому «мундіалі», практично повністю складений з гравців вітчизняного чемпіонату.
 
Серед незапланованих втрат — капітан нашої збірної та донецького «Донбасу» Віктор Захаров, якому так і не вдалося відновитися після травми. 
 

НА СТАРТ!

Заявка національної збірної України з хокею на ЧС-2017 в дивізіоні ІА:
 
Воротарі:
 
Едуард Захарченко (ХК «Кременчук»), Андрій Безхлібний («Кривбас»), Богдан Дьяченко («Донбас»)
 
Захисники:
 
Володимир Алексюк, Олександр Побєдоносцев, Денис Петрухно, Ігор Кугут, Всеволод Толстушко (всі — «Донбас»), Володимир Варивода, Денис Ісаєнко, Дмитро Ігнатенко, Олексій Мельников (усі — ХК «Кременчук»), Кирило Катрич («Кривбас»)
 
Нападаючі:
 
Сергій Бабинець, Віталій Лялька, Нікіта Буценко, Артем Бондарєв, Дмитро Німенко, Олег Шафаренко (всі — «Донбас»), Владислав Гаврік, Артем Гніденко, Юрій Петранговський, Сергій Кузьмік, Георгій Кіча, Севастьян Карпенко, Дмитро Чернишенко (всі — ХК «Кременчук») та Андрій Денискін (Hampton Road Whalers, США).