Як побороти нежить і чому не варто нею легковажити: головні поради

19.04.2017
Як побороти нежить і чому не варто нею легковажити: головні поради

Щоб швидше позбутися надокучливих симптомів, лікування нежитю має бути послідовним. (Фото з сайта PROSTUDA.NET.UA.)

Нежить серед застудних захворювань трапляється, певне, найчастіше.
 
Більшість iз нас ставиться до риніту, як до незначної і швидкоплинної неприємності, переносячи недугу «на ногах», ходячи на роботу й ігноруючи лікування.
 
І дарма, адже  звичайний риніт може спричинити великi неприємностi.
 
За браком адекватного лікування й при ослабленому імунітеті нежить може призвести до розвитку ларингіту, фарингіту, бронхіту, пневмонії й отиту.
 
У дітей нежить найчастіше переходить у гайморит, який у складних випадках провокує гнійне запалення мозкових оболонок.
 
Тому запускати нежить на самоплив у жодному разі не можна.
 
За перших же симптомів застуди починайте лікуватись. 
 
Чим найкраще лікуватися? Однозначної відповіді немає, оскільки причини виникнення нежитю різні: це можуть бути віруси, бактерії, алергени, травми слизової оболонки носа тощо.
 
Крім того, організм людини унікальний, і в кожного з нас є свої, перевірені на практиці, способи лікування нежитю. 
 
За перших ознак нежитю — закладеності носа, відчутті свербіння в ніздрях, появі рідкого назального секрету, багаторазовому чханні — слід якнайшвидше змастити слизову оболонку носа соком свіжого часнику або цибулі.
 
Відомо, що в цих рослинах сконцентрована величезна кількість фітонцидів — потужних протимікробних компонентів, що згубно діють практично на всіх збудників респіраторних захворювань.
 
Проте часник і цибуля ефективні лише на початковій стадії риніту або для його профілактики.
 
Якщо процес уже «пішов» і почалися рясні виділення з носа, головний біль, важке дихання, кон’юнктивіт, потрібне серйозне лікування.
 
Терапія нежитю має бути багатокомпонентною, тобто спрямованою одночасно на кілька ланок у механізмі його розвитку. 
 
Передовсім необхідно провести так зване етіотропне лікування, тобто спрямоване на сам збудник. Нині в аптечній мережі не бракує етіотропних препаратів від нежитю.
 
А ліки з антибіотиками ефективні для профілактики ускладнень, оскільки головними винуватцями приєднання до нежитю вторинних інфекцій є саме бактерії. 
 
Симптоматичні препарати полегшують носове дихання і знімають запалення слизової оболонки носа.
 
Таких препаратів також достатньо, але більшість із них не рекомендується застосовувати понад тиждень, оскільки можуть бути негативні побічні прояви і знижується ефективність терапевтичної дії. 
 
Не слід забувати і про народні способи лікування, ефективність яких завжди була на високому рівні і не одного з нас рятувала від серйозних неприємностей.
 
Полегшить перебіг недуги гаряча ванна для ніг, а також загальна ванна, особливо з додаванням солі з екстрактами хвої. Ці ж екстракти використовують і для носових інгаляцій.
 
Для цього роблять відвар із соснових голок і дихають над ним упродовж півгодини, накрившись щільною тканиною.
 
Прогрівання спеціальною «синьою» лампою знімає запалення і зменшує ринорею (виділення з носа).
 
Не забуваймо про вітаміни — можна вживати як аптечні препарати, особливо з високим вмістом аскорбінової кислоти, так і домашні варіанти — чай із лимоном чи ягодами.
 
Згубні для хворобо­творних мікроорганізмів і концентровані сольові розчини (2 чайні ложки солі на півсклянки води), тому бажано щодня 4—5 разів полоскати ними носові ходи.
 
Активне лікування можна проводити не лише вдень, а й уночі, надягнувши шкарпетки з насипаним усередину сухим гірчичним порошком.
 
Дотримуючись цих рекомендацій, ви позбудетеся нежитю уже через 3—4 дні.