Вусатий, головатий: на Київщині відкрилася ферма для вирощування сомів

19.04.2017
Вусатий, головатий: на Київщині відкрилася ферма для вирощування сомів

50 тонн приросту риби на новій фермі розраховують отримати зі 140 квадратних метрів промислової площі.

У Київській області відкрилася нова рибна ферма, де за сучасними технологіями аквакультури вирощуватимуть кларієвого сома.
 
Ферма дозволяє вирощувати до 50 тонн риби за рік.
 
«Це те, чого ми прагнемо для України: розвиток не тільки вилову риби, а й її вирощування. Якщо підприємці захочуть зробити щось подібне, то вони вже мають гарний приклад», — прокоментував подію голова Державного агентства рибного господарства України Ярема Ковалів. 
 
Щоб отримати 50 тонн приросту риби, зазвичай потрібна водойма площею 30 гектарів. Але новій фермі вистачить для цього 140 квадратних метрів.
 
Високої рибопродуктивностi досягають за рахунок використання технології РАС, що створює оптимальні умови для швидкого росту риби.
 
Рибу, вирощену на фермі, в основному, планують реалізовувати на ринках.
 
У перспективі — збільшення виробництва до 200 тонн на рік та налагодження системи дистрибуції через торговельну мережу, а також переробка риби і виробництво копченої риби у вакуумній упаковці.
 
За інформацією Держрибагенства, в Україні сьогодні вирощуванням кларієвого сома займається близько 50 ферм із виробничими потужностями від 1 до 50 тонн на рік.
 
Кларієвий сом — один із найперспективніших видів для інтенсивного вирощування за технологією РАС.