Ризик — справа переможна: у новому чемпіонаті «Мерседесу» доведеться звикнути до «Феррарі»-конкурента

19.04.2017
Ризик — справа переможна: у новому чемпіонаті «Мерседесу» доведеться звикнути до «Феррарі»-конкурента

Виїзд на трасу під час Гран-прі Бахрейну машини безпеки посприяв другій у сезоні перемозі «Феррарі». (Фото з сайта championat.com.)

У попередні сім сезонів боротьба за Кубок конструкторів у «королівських» перегонах мала суто формальні ознаки, оскільки спочатку шанувальники «Ф-1» стежили за чотирирічною гегемонією «Ред булла», після чого було абсолютне домінування «Мерседеса».
 
Однак на старті поточного чемпіонату світу в «Формулі-1» з’явилися чіткі ознаки «міжвидової» боротьби, в якій минулорічний домінатор уже не має чітко головуючої позиції.
 
Переможцем двох iз трьох перших гонок сезону став лідер «Феррарі» Себастьян Феттель, відтак саме «Червону стайню» слід розглядати як фаворита ЧС-2017.
 
«Ми з самого початку року вважали «Феррарі» нашим головним конкурентом, тож для нас нічого не змінилося. Будемо працювати над покращенням машини, аби в наступній гонці бути кращими», — такий висновок зробив перший номер «Мерседеса» Льюїс Хемілтон після Гран-прі Бахрейну, за підсумками якого він став другим.
 
Після кваліфікації, переможцем якої став новачок «Мерса» фін Вальтері Боттас (це його перший у кар’єрі «поул»), обидві машини чинного володаря Кубка конструкторів опинилися на першому ряду стартової решітки, проте Феттель, розпочавши перегони третім, майстерно один за одним обійшов своїх візаві.
 
Уже в першому повороті німець залишив позаду себе Хемілтона, а згодом, завдяки ранньому «піт-стопу» та появі на трасі машини безпеки, вийшов у лідери перегонів.
 
Як розповів згодом Феттель, на вечірній трасі у Сахірі його машина була неперевершеною.
 
Відмінно, за словами чотириразового чемпіона світу, спрацювала й уся команда «Феррарі».
 
А от у Хемілтона у фінальний день гоночного уїк-енду виникло чимало проблем. Тут тобі й п’ятисекундний штраф за блокування суперника під час руху по «пітлейн», й заминка на «піт-стопі»...
 
Загалом, наголосив віце-чемпіон попереднього сезону, під час гонки «сталося багато всього різного».
 
Зрештою, про що наголошують двоє головних претендентів на перемогу в заліку пілотів, турнірний шлях лише розпочався, тож думати про загальну перемогу зарано.
 
«Сезон довгий, і наразі я не переймаюся турнірною ситуацією, а просто отримую задоволення від машини», — сказав лідер «Феррарі», котрий у проміжному протоколі на сім очок випереджає свого візаві з «Мерседеса». 
 
 
Хай там як, а у німецької команди, пілоти котрої виграли всі три кваліфікації ЧС-2017, є потужний потенціал. Керівник же «Феррарі» Мауріціо Аррівабене визнає, що останній успіх — результат ризикованої стратегії та прояв переможного духу стайні. «Сподіваюся, що так буде й надалі», — відзначив шеф «Скудерії». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. 3-й етап. Гран-прі Бахрейну. Залікова десятка: 
 
1. Феттель («Феррарі») — 1:33.53,374.
2. Хемілтон — відставання 6,660 сек.
3. Боттас (обидва — «Мерседес») — 20,397.
4. Райкконен («Феррарі») — 22,475.
5. Рікк’ярдо ( «Ред булл») — 39,346.
6. Масса («Уїльямс») — 54,326.
7. Перес («Форс Індія») — 1.02,606.
8. Грожан («Хаас») — 1.14,865. 9. Хюлькенберг («Рено») — 1.20,188. 10. Окон («Форс Індія») — 1.35,711.
 
Особистий залік: Феттель — 68 очков, Хемілтон — 61 Боттас — 38 Райкконен — 34, Ферстаппен («Ред булл») — 25, Рікк’ярдо — 22, Масса — 16, Перес — 14, Сайнс («Торо россо») — 10, Грожан — 4...
 
Кубок конструкторів. «Феррарі» — 102, «Мерседес» — 99, «Ред булл» — 47, «Форс Індія» — 17, «Уїльямс» — 16, «Торо россо» — 12, «Хаас» — 8, «Рено» — 2.