Бойовий гопак «під куполом»: Рада розширила перелік національних видів спорту

14.04.2017
Бойовий гопак «під куполом»: Рада розширила перелік національних видів спорту

Законодавчий орган України, як і завжди, не відзначається продуктивністю.
 
Якщо зробити невеличку ретроспекцію і повернутися до початку тижня, то з’ясується, наприклад, що майже весь вівторок Верховна Рада «вбила» на вивчення законопроекту щодо Конституційного Суду.
 
Після 8 годин розгляду майже тисячі правок оновлену редакцію закону парламентарiями було відхилено.
 
Щоправда, зміст закону далеко не однозначний: ним, зокрема, пропонувалося встановити пожиттєве утримання суддів КСУ в розмірі 300 тисяч гривень щомісячно.
 
А це, як підрахував позафракційний депутат Юрій Береза, забере з держбюджету додаткові 80 мільйонів гривень на рік. 
 
У середу справи у парламентаріїв пішли трохи жвавіше: ВРУ прийняла в першому читанні проект змін до Закону «Про фізичну культуру і спорт».
 
Представляючи документ, профільний міністр Ігор Жданов заявив, що «за роки незалежності України почали відроджуватися і розвиватися види спорту, засновані на вікових народних традиціях — бойовий гопак, спас, рукопашний бій, асгарда тощо».
 
Ідея визнати їх окремими видами спорту припала до душі спікеру Андрію Парубію, котрий заявив, що й сам «багато років займався бойовим гопаком», який тепер — завдяки ухваленому закону — вийде на новий рівень розвитку. 
 
Також позавчора парламент ратифікував угоду з Європейським інвестиційним банком про виділення 200 мільйонів євро на громадський транспорт.
 
ЄІБ надає нам цей транш під державні гарантії строком до 22 років із пільговим періодом до 5 років.
 
Як повідомила під час розгляду даного документа голова парламентського комітету в закордонних справах Ганна Гопко, ратифікація цієї фінансової угоди дасть змогу збільшити обсяги пасажироперевезень міським електричним транспортом на 200 млн. пасажирів на рік.
 
Отож чекаймо у своїх містах на суттєве оновлення та розширення муніципального автопарку. 
 
Четвер у Раді почався із розгляду законопроекту, що дозволяє посмертне присвоєння звання Героя України іноземцям, нагородженим орденом Героїв Небесної сотні.
 
За відповідне рішення на засіданні в четвер проголосували 235 депутатів. 
 
А от умовно опозиційним фракціям — «Самопомочі», «Батьківщині» та групі «Свобода» — було не до героїв.
 
Вони вимагали поставити на голосування законопроект 2278 щодо імпічменту Президенту.
 
Вимогу цю від імені зацікавлених колег iз трибуни Ради озвучив позафракційний нардеп Віктор Чумак.
 
За його словами, партії, коли йшли на вибори до Ради, дали низку обіцянок щодо політичної реформи в країні, але вже тривалий час їх не виконують.
 
Це, зокрема, стосується й пакета документів, впровадження яких вмикає правовий механізм імпічменту.
 
Також депутати вимагають розглянути в Раді внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання корупції і конфлікту інтересів у діяльності осіб, що займають публічні й політичні посади, та новий законопроект про референдум.
 
«В іншому випадку ми всі зберігаємо за собою право на акції прямої дії», — пригрозив Чумак.
 
А тим часом Верховна Рада не змогла делегувати своїх представників до складу конкурсної групи, котра відбирала би членів Національної комісії держ­регулювання енергетики та комунальних по­слуг. Як таких «виборникiв» пропонували Костянтина Запайщикова (від «Народного фронту») та Юрія Шульгу (Блок Порошенка).
 
Нагадаємо, що конкурсна комісія повинна складатися з 5 осіб — 2 від Президента, 1 від Кабінету Міністрів та 2 від Верховної Ради.