Згадали про Донбас, але оминули санкції: головне про візит держсекретаря США до Москви

14.04.2017
Згадали про Донбас, але оминули санкції: головне про візит держсекретаря США до Москви

Рекс Тіллерсон: «Ситуація в Україні лишатиметься перепоною до покращення відносин між США та Росією».

Питання скасування Сполученими Штатами санкцій щодо РФ, запроваджених через анексію Криму та військову агресію РФ на Донбасі, не обговорювалося під час перемовин між держсекретарем США Рексом Тіллерсоном та міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим у Москві.
 
Про це Тіллерсон заявив на спільній прес-конференції з главою МЗС Росії ввечері. 
 
Тіллерсон також заз­начив, що ситуація в Ук­раїні лишатиметься перепоною на шляху до покращення відносин між США та Росією, допоки у виконанні Мінських домовленостей не буде досягнуто повного прогресу, цитує його слова агенція «Рейтер».
 
«У нас єдина позиція щодо того, що Мінські домовленості мають виконуватися», — заявив зі свого боку на прес-конференції російський міністр Лавров.
 
Він нагадав про існування двостороннього «каналу консультацій» між Москвою та Вашингтоном, створеного під час правлiння Барака Обами, та відзначив зацікавленість нинішнього керівництва США у «продовженні двосторонніх контактів»  у доповнення до консультацій у рамках «нормандської четвірки».
 
Окрім ситуації в Україні, міністри говорили про Сирію та Північну Корею. Лавров заявив, що обидві країни й надалі націлені на спільну боротьбу з міжнародним тероризмом.
 
Та попри такі заяви, він визнав, що позиції США та РФ щодо того, хто стоїть за ймовірним застосуванням хімічної зброї в сирійський провінції Ідліб, розходяться.
 
«Це вочевидь та тема, щодо якої ми розходимось, адже Росія наполягає на проведенні «об’єктивного розслідування», — заявив Лавров.
 
Тіллерсон, у свою чергу, заявив, що Білий дім має у своєму розпоря­дженні факти застосування урядом Башара Асада хімічної зброї в Ідлібі та в іншим місцях.
 
«Це (газова атака в Ідлібі. — Ред.) лише одна подія, пов’язана з застосуванням режимом Асада хімічної зброї. Загалом було нараховано п’ятдесят інцидентів», — сказав Тіллерсон. 
 
Водночас керівник Держ­депу додав, що Вашингтон не володіє інформацією про те, що Росія могла бути причетна до хімічної атаки в Ідлібі.
 
Раніше ЗМІ повідомляли, що в адміністрації Білого дому не виключають причетності Росії до газової атаки в місті Хан-Шейхуні в Сирії.
 
Варто зазначити, що візит Рекса Тіллерсона до Москви — перший візит такого високого рівня посадової особи адміністрації Дональда Трампа до Росії.
 
П’ятигодинні переговори Лаврова та Тіллерсона й зустріч останнього з президентом Путіним були важливими кроками, але лише ознайомчими.
 
Сторони радше вивчали позиції один одного. Переговори не змінили становище сторін, бо Росія вже після них удруге заветувала прийняття резолюції по Сирії в Раді Безпеки ООН.