На Херсонщині бракон'єри наловили червонокнижних крабів на понад 24 мільйони

14.04.2017
Трьох зловмисників, озброєних незаконними знаряддями лову, затримали прикордонники відділу «Залізний Порт» Херсонського загону спільно з представниками Держрибоохорони.
 
Браконьєрів узяли на гарячому в акваторії Каркінітської затоки Чорного моря, недалеко від населеного пункту Приморське.
 
Здобиччю правоохоронців стали відразу кілька тонн креветок, кілька сотень крабів, а також багатий улов риби атерини.
 
Як розповіли у прес-службі ДПСУ, збитки, яких було завдано державі, вдалося підрахувати після проведення спеціальної експертизи.
 
Фахівці-екологи довели, що 429 трав’яних крабів, яких виловили правопорушники, занесені до Червоної книги України.
 
Саме з цієї причини загальна сума збитку, яка раніше становила 87 тисяч гривень, була перерахована у бік збільшення та досягла рекордних 24 мільйонів гривень!
 
— Чорноморський рибоохоронний патруль виявив найбільше порушення правил рибаль­ства за останні три роки, — розповів голова Держ­рибагентства Ярема Кузнєцов.
 
— Цьому дієво посприяла реформа рибоохорони та запуск нового органу — рибоохоронного патруля — на Херсонщині. Продовжуємо створювати подібні ефективні патрулі по всій Україні.
 
Правоохоронці склали протокол про адміністративне правопорушення відповідно до статті 85 КпАП («грубе порушення правил рибальства»).
 
Браконьєрам загрожує серйозний грошовий штраф та конфіскація всіх незаконних знарядь лову.
 
А ось декілька сотень трав’яних крабів, цілих і неушкоджених, випустили назад до природних водойм на підставі статті 63 Закону України «Про тваринний світ».
 
За словами Євгена Каменського, начальника Чорноморського басейнового управління , яке почало свою роботу трохи більше місяця тому, затримання браконьєрів на Херсонщині стало їхньою першою гучною справою.
 
Зоною діяльності управління є акваторія Чорного моря у районах Одеської, Миколаївської, Херсонської областей, а також АР Крим.
 
Станом на початок квітня у відомстві працюють 28 рибоохоронних патрульних, які щодня проводять моніторинг підконтрольної їм території.
 
Відзначимо, що, незважаючи на дію нерестової заборони на вилов риби по всій території України, продаж тих же червонокнижних трав’яних крабів на ринках Херсонщини — явище не настільки вже й рідкісне.
 
У перекупників цей товар можна придбати за ціною від 65 до 80 гривень за кілограм. Вільно можна купити й карася з ікрою за ціною 25-30 гривень за кіло, добре йде короп i щука по 45-55 гривень.
 
Покупці охоче беруть окуня по 20-30 гривень та товстолоба по 50-60 гривень. А ще цієї весни на саморобних прилавках перекупників з’явилася й чорноморська камбала-калкан за ціною від 185 гривень за кіло.
 
За словами начальника Державної екологічної інспекції у Херсонській області Устина Мальцева, ситуацію повинні врятувати щоденні перевірки торгових точок у всіх прибережних районах Херсонщини.
 
До рейдів підключать співробітників поліції та СБУ, які займуться перевіркою документів i пошуком чиновників, які «кришують» нелегальний бізнес.