Коло за колом: українські шахістки в Латвії успішно борються за титул чемпіонки Європи

14.04.2017
Коло за колом: українські шахістки в Латвії успішно борються за титул чемпіонки Європи

Іранський чемпіонат світу, який через не тільки географічні особливості регіону, а й через сувору вимогу організаторів до шахісток носити головні убори та тривалу затримку з виплатою призових, залишив у пам’яті його учасниць не надто приємний слід.
 
Водночас на березі Балтійського моря, у столиці Латвії, де триває жіночий чемпіонат Європи з шахів, атмосфера не така спекотна, хоча боротьба за титул найсильнішої шахістки континенту в Ризі обіцяє бути не менш напруженою, ніж була в Тегерані, де кілька місяців тому визначалася світова шахова королева.
 
Не секрет, що у чоловіків чемпіонат Старого світу користується не надто високою популярністю.
 
Перших номерів ФІДЕ, котрі репрезентують Старий світ, тут загалом не побачиш.
 
А от на жіночий ЧЄ-2017, що днями розпочався в Ризі, приїхало чимало знакових особистостей на чолі з двома представницями України — сестрами Музичук, котрі, до слова, мають найвищий поміж усіх європейських шахісток рейтинг у жіночому табелі про ранги ФІДЕ.
 
Старша із сестер — Ганна, що носить звання віце-чемпіонки світу-2017, — уже тривалий час утримує в топ-листі третю сходинку.
 
Натомість Марія — екс-володарка світової шахової корони — після останнього перерахунку рейтингових коефіцієнтів піднялася на п’яту сходинку, при тому, що вона не брала участі в іранському ЧС, назвавши країну-господарку з її суворими вимогами до жінок не надто хорошим місцем для світової першості.
 
За відсутності у Латвії шахісток Китаю, з котрими у наших знаних співвітчизниць складаються непрості стосунки за ігровим столом (у Музичук-молодшої титул найсильнішої шахістки планети відібрала «номер один» світового рейтингу Хоу Іфань, а її співвітчизниця Тань Чжуньї не дозволила старшій сестрі зробити в Тегерані «сімейний» чемпіонський «дубль»), головними опонентками уродженок  Стрия  бачаться шахістки Росії та Грузії.
 
Наша колишня співвітчизниця Катерина Лагно, котра, нагадаємо, кілька років тому отримала паспорт з двоголовим орлом, на ЧЄ в Ризі має третій рейтинговий номер; у сильної грузинки Нани Дзагнідзе — четвертий.
 
Після двох турів змагань, які проходять за швейцарською системою й загалом триватимуть 11 ігрових днів, лідерство захопила Марія Музичук, яка свій похід по трофей розпочала з перемоги над німкенею Юдіт Фухс та туркенею Бету Кемре.
 
Щоправда, як і Марічка, по дві стартові звитяги здобули понад десять шахісток, серед яких і дворазова чемпіонка континенту, досвідчена українка Наталя Жукова.
 
У рейтинг-фаворита змагань — Ганни Музичук — після успішного початку в поєдинку з словенкою Лаурою Юнюк трапилася, очевидно, незапланована нічия з маловідомою француженкою Софі Мілльє.
 
Як результат — проміжне 16-те місце. Утім, як-то кажуть, у неї в Ризі ще все попереду — швейцарська система, коли «сильні грають із сильними», дає можливість досить швидко, за хорошого ходу, покращити позиції.
 
* * *
 
Тим часом, поки в Прибалтиці визначається найсильніша шахістка Європи, в китайському Шеньчжені відбувся товариський поєдинок між лідером жіночого рейтингу ФІДЕ Хоу Іфань та ветераном українських шахів Василем Іванчуком.
 
У матчі, що складався з чотирьох класичних партій, переконливий успіх відсвяткував львівський гросмейстер — 3:1. Дві перемоги (в обох випадках Іванчук грав чорними фігурами) та дві нічиї — таким вийшов підсумок цього «виставкового» двобою, призовий фонд якого, до речі, складав 18 тисяч доларів. 
 

ОРГПИТАННЯ

«Король без почту»
 
На позачерговому засіданні Президентської ради ФІДЕ, де мало визначитися майбутнє очільника світових шахів, було вирішено, що їхній багаторічний керівник Кірсан Ілюмжинов залишиться на своїй посаді до завершення своєї каденції, що спливає наступного року.
 
За підсумками засідання, що проходило за «зачиненими дверима», делегати зробили низку заяв.
 
Зокрема наголосили, що Ілюмжинов залишається президентом ФІДЕ з обмеженими повноваженнями, що пов’язано з накладеними на нього Мінфіном США санкціями.
 
При цьому його рішення від 6 грудня 2015 року передати віце-президенту ФІДЕ Георіосу Макропулосу юридичні, фінансові й ділові повноваження президента ФІДЕ, котрі він, відчувши всередині організації можливість «заколоту», було, скасував, залишається чинним.
 
Екс-голова Європейського шахового союзу болгарин Сильвіо Данаїлов так прокоментував ці події: «Вкотре «Макропулос та друзі» принизили свого формального керівника, котрий залишається «президентом без повноважень».