Готуємося розговітися: рецепти домашньої буженини і підчеревини

12.04.2017
Готуємося розговітися: рецепти домашньої буженини і підчеревини

На Великдень і стіл, без перебільшення, великий. Вінчає його, звичайно, паска з крашанками.
 
А чудово доповнюють м’ясні страви, різноманітні салати, квашенина і солонина, риба та інші смаколики — щедрість і гостинність наших господинь безмежна.
 
Буженина в перці та вині чудово впишеться у «великодній ансамбль пригощань».
 
Потрібно 2 кг свинини, 5 зубчиків часнику, 3 столові ложки оливкової олії, 3 столові ложки білого сухого вина, 2 столові ложки соєвого соусу, чайну ложку чорного перцю, 2 чайні ложечки пахучого перцю, столову ложку паприки, лавровий листок, чайну ложку солі. 
 
Насамперед м’ясо помити й обсушити паперовим рушником. Часник подрібнити й нашпигувати ним м’ясо.
 
Горошини перців потовкти у ступці, вимішати з олією, соєвим соусом, сіллю і паприкою. Намастити цією сумішшю м’ясо з усіх боків, накрити його й залишити в холодильнику на 12 годин.
 
Затим перекласти м’ясо в банячок з товстим дном, влити вино, покласти лавровий листочок, долити 4 столові ложки води і відправити в духовку на 3 години. 
 
І що ще варто зробити — приготувати ароматну, пікантну підчеревину, таку, що аж тане в роті.
 
Потрібно буде 2 кг підчеревини з якнайбільшими м’ясними прожилками, 2 цибулини, морквина, білий корінець (петрушка, пастернак або селера), 2 гвоздики, 4 лаврових листочки, сіль за смаком.
 
Для натирання: 2 головки часнику, спеції за смаком: приблизно по чайній ложці мелених перців — чорного і духмяного, паприки, коріандру, столова ложка солі. 
 
Налити в каструлю таку кількість води, щоб сало повністю покрилося водою, але не плавало у ній.
 
Сало помити (шкірку не зрізати), опустити його в окріп разом із почищеними овочами, додати спеції та сіль.
 
Варити протягом 45-60 хвилин — залежно від товщини сала.
 
Дати салу трохи настоятися, потім вийняти з бульйону і залишити в мисці під кришкою до неповного охолодження.
 
Краї сала не повинні обсохнути, а саме сало краще натирати теплим, але не гарячим.
 
Щоб приготувати натирання, потрібно до подрібненого часнику додати спеції, сіль і старанно перемішати.
 
У підчеревині залежно від розмірів і товщини зробити надрізи приблизно за 7-10 см один від одного.
 
Щедро змастити сало з усіх боків і в надрізах часниково-пряною сумішшю, загорнути у фольгу і покласти в холодильник на 8-10 годин.
 
Підчеревина надзвичайно смакує з хроном, гірчицею, овочами, зеленню і, звичайно, з чорним хлібом і великодніми крашанками. 
 
Смачного і щасливих свят!