Щоб здорове і красиве: головні секрети розкішного волосся

11.04.2017
Щоб здорове і красиве: головні секрети розкішного волосся

Збалансоване харчування — дзеркало здоров’я і краси. (Фото з сайта Ukr.Media.)

Подруга скаржиться, що останнім часом значно погіршився стан волосся: воно стало тьмяним, ламким і дуже випадає.

Спочатку думала, що справа в різких змінах погоди, що для весни не дивина.

Або причина у фарбуванні, до якого мусить вдаватися через ранню сивину.

Але й у доньки — їй п’ятнадцять — волосся, яке завжди було густим, пишним, тепер «посипалося», хвилюється Олена.

«А діти ж не користуються ні фарбами для волосся, ні феном...»

Причин випадіння, погіршення стану волосся та шкіри голови, за словами лікарів, може бути багато: і незбалансоване харчування, коли є виражений дефіцит білків, корисних жирів; і часті сидіння на напівголодних дієтах, при яких є дефіцит усіх основних нутрієнтів, і гормональні порушення, зниження імунітету, погіршення роботи шлунково-кишкового тракту, депресія, неправильний догляд за волоссям, пересушування феном, грибкові захворювання. 

Однак на що варто насамперед звернути увагу, так це на харчування. Воно відіграє ключову роль у тому, який вигляд має наше волосся та стан шкіри голови, переконана столичний дієтолог Оксана Скиталінська.

І радить кілька важливих кроків, які допоможуть покращити стан шкіри та волосся. «Ми те, що ми їмо», — каже лікар. Отже...

Смажені страви й алкоголь руйнують красу

Крок перший. Додайте в їжу волокон. Важливо включити до раціону розчинні та нерозчинні харчові волокна. Вони незамінні для здорового кишечнику.
 
Багатими на розчинні волокна є яблука (особливо печені), гарбуз, варений буряк, вівсяні висівки тощо.
 
У кишечнику ці волокна утворюють гель, який поглинає всі шкідливі речовини, надлишок жиру, токсини, аутотоксини, віруси та є живильним матеріалом для корисних мікроорганізмів, що населяють наш кишечник.
 
Нерозчинні харчові волокна — це клітковина, яка допомагає активізувати рухову активність кишечнику, запобігає застою його вмісту, утворенню токсичних речовин та сприяє його механічній очистці.
 
Джерелами нерозчинної клітковини є пшеничні висівки, крупи (але не пластівці та мюслі), овочі та фрукти (капуста, сирі буряк та морква, різноманітна зелень, огірки тощо). 
Крок другий. Нормалізуйте мікрофлору кишечнику.
 
Мікроорганізми, які населяють наш кишечник, виробляють токсини та алергени, зокрема алерген гістамін, який підвищує схильність до алергічних реакцій.
 
Для цього з раціону треба виключити смажені, копчені продукти, солодощі, щодня вживати кисломолочні продукти — кефір, ацидофілін та овочі, багаті фітонцидами — часник, цибулю. 
 
Крок третій. Покращення роботи печінки. Лікар рекомендує виключити зі свого раціону смажені страви та алкоголь, дотримуватися режиму харчування.
 
Для попередження застою жовчі у жовчному міхурі слід доповнювати раціон продуктами, які покращують жовчовиділення: салатами з оливковою олією та лимонним соком або виноградним оцтом, яйця, зварені «нам’яко», чай з 10% вершками без цукру.

Кефір і яйця — волоссю підтримка

Вибір оптимальних продуктів — наступний, дуже важливий крок. Зверніть увагу на те, що ви їсте. Лікар акцентує увагу на тих групах продуктів, без яких наше харчування важко назвати повноцінним. 
 
Молочні, кисломолочні продукти. В них міститься вітамін А, який особливо потрібний людям із діабетом або захворюваннями щитоподібної залози.
 
Вітамін А утворюється з бета-каротину, багато якого є у моркві. Але не всім відомо, що існує значний відсоток людей, в яких бета-каротин неповністю перетворюється на вітамін А.
 
Тому вживання кисломолочних напоїв (закваски, простокваші, ацидофіліну, кефіру, симбівіту, наріне та ін.) допоможе організму отримати цей вітамін. 
 
Другою цінністю кисломолочних продуктів є підвищення імунітету, за рахунок ущільнення стінки кишечнику і неможливості проникнення хвороботворних бактерій та вірусів всередину організму; та детоксикація (очищення) організму від токсичних продуктів життєдіяльності шкідливих бактерій. 
 
Особливо цінною є молочна сироватка — у ній містяться дуже цінні види білку — глобуліни та альбуміни, а також вітаміни, кальцій, та інші мінерали.
 
І при цьому сироватка має мінімальну калорійність — 15-18 ккал на 100 мл напою. Денна норма споживання кисломолочних продуктів — до 2-х склянок.
 
Яйця. Ці унікальні дарунки природи є джерелом легкозасвоюваного повноцінного білка, який містить усі незамінні амінокислоти, їх організм не виробляе , але вони є будівельним матеріалом для відновлення клітин організму.
 
Жовтки яєць містять дуже цінні речовини — фосфоліпіди та холестерин, без яких не може функціонувати жодна клітина, не синтезується вітамін Д у шкірі, повноцінно не працює нервова система.
 
Ось чому прикладом найкращого сніданку може бути яйце, зварене нам’яко, доповнене тарілкою овочевого салату.

Про органічні вітаміни

Ягоди, фрукти та овочі, багаті антиоксидантами. Антиоксидантну властивість мають такі овочі: часник, шпинат, капуста брюссельська та броколі, червоний солодкий перець, баклажани, цвітна капуста, капуста білоголова, салат латук. 
 
Серед ягід найбільш наповнені антиоксидантами ожина, вишня, полуниця (суниця), чорниці, сливи (навіть морожені). 
 
Зв’язок між цими продуктами полягає у високому вмісті різних фітохімічних речовин, які мають високі антиоксидантні властивості, тобто захищають клітини організму від ушкоджень вільними радикалами. Вільні радикали інтенсивніше утворюються під час перебування на сонці, при стресі, переохолодженні, недосипанні, харчуванні нездоровою їжею, курінні, частому вживанні ліків. Вільні радикали бомбардують мембрани клітин та ДНК (носії генетичної інформації), яка міститься в ядрі кожної клітини, зокрема й шкіри. 
 
Особливої уваги заслуговує вітамін С, що запобігає утворенню нітрозосполук у травному каналі.
 
Нітрозосполуки у великій кількості надходять в організм iз продуктами харчування (ковбасними та сосисочними виробами).
 
Це також важливо і для пацієнтів, які мають ішемічну хворобу серця. Адже вони вживають нітрати (нітрогліцерин).
 
А нітросполуки спричинюють утворення вільних радикалів в організмі, тому таким людям показаний додатковий прийом вітаміну С. 
 
Крім того, у курців шкіра набагато більше страждає від руйнації мембран клітин вільними радикалами, тому і вітаміну С їм потрібно вживати вдвічі більше.
 
Найкраще засвоюється «органічний» вітамін, із натуральних продуктів.
 
Вітамін С сприяє утворенню колагену, який є каркасом шкіри і гарантує її пружність. 
 
Джерелами вітаміну С є настій шипшини, петрушка, червоний болгарський перець, обліпиха, смородина, зелена цибуля.
 
Томати. Високий вміст унікального антиоксиданту лікопену допомагає інактивувати вільні радикали, що мiстяться у крові.
 
Тому помідори, особливо у сезон, варто вживати щодня — у свіжому, запеченому вигляді, в соках і пюре.
 
Згідно з останніми науковими дослідженнями, лікопен має найвищу АО (антиоксидантну активність). 

Дрібка приправ і чиста вода

Лосось, волоські горіхи, насіння льону та олія. Ці продукти є джерелом незамінних жирних кислот і ключовими для здоров’я шкіри.
 
Названі кислоти входять до складу клітинних мембран, і, фактично, відповідають за життєдіяльність клітини — надходження корисних та утилізацію шкідливих речовин (відходів).
 
Назви цих цінних речовин — омега-3 і омега-6 жирні кислоти, які повинні бути у правильному балансі — 1:4.
 
Однак у повсякденному житті, як правило, цей баланс є сильно порушеним — ми отримуємо забагато омега-6, та вкрай недостатньо — омега-3 жирних кислот. Нерідко ці цифри сягають 1:30, 1:59.
 
Джерелами омега-3 кислот є жирна риба, волоський горіх, насіння льону та олія льону. 
 
Олії також містять незамінні жирні кислоти. Найкориснішими вважаються лляна та оливкова (нерафінована) олії, які мають унікальну позитивну дію на організм та здорове співвідношення жирних кислот. 
 
Потрібно лише мати на увазі, що навіть найкорисніші олії відносяться до жирів, а отже, є калорійним продуктом. Тому 1 столової ложки в день такої олії буде цілком достатньо (грам олії містить 9 калорій).
 
Вироби із цільного зерна. Ці продукти об’єднує високий вміст мікроелементу селен. Йому належить ключова роль у здоров’ї клітин шкіри, оскільки він входить до складу ферменту глутатіонпероксидази, потужного антиоксиданта і детоксиканта клітини. Шкіра швидше відновлює свою структуру, якщо в їжі є високий рівень селену. 
 
Джерелами, що містять цільне зерно, є цільнозерновий хліб (темний і дуже щільний), тонкі сухі хлібці, макарони (темні) із цільного зерна, пшеничні висівки.
 
Спеції. Червоний перець чилі викликає утворення ендорфінів — «гормонів радості».
 
Ендорфіни, крім антиоксидантних властивостей, зменшують запалення та біль.
 
Але при виборі перцю чилі не можна зловживати кількістю.
 
Саме «мікродоза», яка ледь відчутна на смак, принесе найбільше користі, оскільки не буде подразнювати слизові оболонки.
 
Зелений чай. Цей напій заслуговує на лідерство щодо корисного впливу на шкіру — він має протизапальні властивості і захищає клітинні мембрани.
 
Поліфеноли зеленого чаю мають протизапальні властивості, що позитивно впливає на стан шкіри.
 
Вода. Важко заперечити роль води для зволоження та очищення шкіри. Вода допомагає клітинам доставляти живильні речовини та виводити токсини.
 
Згідно з рекомендаціями департаменту харчування Гарвардського університету, людині бажано випити 6 склянок води в день, і в загальному — 1,5 літра рідини, до якої входять чай, суп, молочні та кисломолочні напої, соки, компоти та інші напої. 

Достатня рухливість і здоровий сон

Фізична активність. Одним із бага­тьох позитивних наслідків фізичної активності є утворення антиоксиданту карнозину, який покращує кровопостачання та насичення тканин киснем.
 
Достатній сон. Під час сну активізується сильний антиоксидант — нейрогормон мелатонін, який регулює механізм так званого біологічного годинника.
 
Біосинтез мелатоніну максимальний у нічний період: вміст цього гормону вночі у 5-15 разів вищий, ніж удень. Мелатоніну властиві протизапальні властивості.
 

ДО РЕЧІ

Рецепт лікувального напою для красивого волосся. 
 
Склянка молочної сироватки, по чайній ложці меленого насіння льону, вівсяних висівок, меду та соку обліпихи (може бути попередньо заморожений), порошок куркуми на кінчику ножа.
 
Вживати перед сном 2 місяці.