Росія не дала Радбезу ООН ухвалити резолюцію щодо застосування хімічної зброї в Сирії

07.04.2017
Росія не дала Радбезу ООН ухвалити резолюцію щодо застосування хімічної зброї в Сирії

Страшні кадри з Сирії.

Засідання Ради Безпеки ООН, скликане після хімічної атаки на сирійське місто Хан-Шейхун, закінчилося безрезультатно.
 
Проти ухвалення резолюції з засудженням застосування хімічної зброї у Сирії виступила Росія.
 
Відтак учасники не досягли консенсусу та не спромоглися ухвалити проект резолюції, яку підготували США, Франція та Великобританія, повідомила інформагенція «Франс Пресс».
 
При цьому представники держав, які є членами Радбезу, звинуватили один одного в недієздатності.
 
У проекті резолюції, який розглядали на засіданні, різко засуджувався напад на Хан-Шейхун та була вимога швидкого розслідування.
 
Додаткових санкцій проект не передбачав. Але заступник постійного представника РФ при ООН Володимир Сафронков не погодився iз засудженням воєнного злочину навіть у такій «м’якій» формі:
 
«Особливої необхідності в ухваленні резолюції на цьому етапі ми не бачимо. Рішень, ухвалених раніше, цілком достатньо для ретельного розслідування інциденту».
 
Раніше офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що текст проекту резолюції — «категорично неприйнятний».
 
За її словами, недолік документа в тому, «що він випереджає результати розслідування і заздалегідь називає винних».
 
Постійна представниця  США при ООН Ніккі Хейлі заявила, що Росія та Іран, які підтримують сирійського диктатора Башара Асада, не зацікавлені в мирному врегулюванні ситуації в Сирії.
 
«Скільки ще дітей повинно померти, поки Росія занепокоїться?» — емоційно заявила Хейлі, демонструючи фото отруєних зарином сирійських дітей.
 
«Якщо Організація Об’єднаних Націй послідовно зазнає невдачі у своєму обов’язку діяти колективно, в житті держав настає час, коли ми змушені діяти самостійно», — додала Хейлі.
 
Представниця США не конкретизувала, що має на увазі.
 
Вашингтон прямо назвав винуватця цього нападу, а також застеріг Москву від підтримки президента Сирії.
 
«У нас немає жодних сумнівів, що сирійський режим під керівництвом Башара Асада відповідальний за цю жахливу атаку. Ми вважаємо, що настав час росіянам задуматися над їхньою подальшою підтримкою режиму Асада», — заявив дер­жавний секретар США Рекс Тіллерсон.
 
Президент США Дональд Трамп засудив загибель десятків цивільних на півночі Сирії під час хімічної атаки. Це «образа людства», сказав президент і додав: «Коли ви вбиваєте невинних дітей, невинних немовлят,... це переходить не одну межу».
 
«Використання хімічної зброї — це найгірший воєнний злочин», — сказала очільниця дипломатії ЄС Моґеріні.
 
Унаслідок вівторкового авіанальоту на місто Хан-Шейхун на північному заході Сирії загинули 72 особи. Серед загиблих є 17 жінок i 20 дітей.
 
Такими є трагічні дані, оприлюднені незалежним Сирійським центром моніторингу за дотриманням прав людини.
 
Однак число жертв може бути більшим, адже чимало осіб вважаються зниклими безвісти.
 
Через декілька годин після хімічної атаки ракетами була також обстріляна лікарня, де рятували поранених. 
 
На думку багатьох активістів опозиції, в Хан-Шейхуні був застосований газ зарин нервово-паралітичної дії, який вважається в 20 разів токсичнішим, ніж цианістий калій.
 
Російську версію про бомбардування сховища боєприпасів із отруйними речовинами, що начебто належав «бойовикам», спростовують свідки.
 
Вони кажуть, що саме урядові літаки скидали отруйні речовини. Це підтверджується і невеликими вирвами від вибухів, які ледь пошкодили асфальт.