На Софійській площі у Києві розмістять рекордні 374 авторські писанки

07.04.2017
На Софійській площі у Києві розмістять рекордні 374 авторські писанки

Київ готується до Великодня. (Фото з сайта ua.igotoworld.com.)

Уже в суботу в Києві стартує Фестиваль писанок. Він традиційно приурочений до Великодня, який цього року припадає на 16 квітня.
 
Захід націлений на підтримку і популяризацію українських народних традицій, розвиток народного мистецтва, вивчення культури та історії українського народу, переконані організатори дійства. 
 
Фестиваль охопить три локації — Софійську і Михайлівську площі, а також Володимирський проїзд. Захід триватиме два тижні.
 
Цього року на ньому представлять рекордну кількість писанок — 585.
 
«Писанки будуть представлені в трьох номінаціях — дитяча, авторська доросла і традиційна. Крім цього, можна буде побачити близько 50 тисяч маленьких робіт.
 
У центрі Софійської площі з’явиться велике великоднє дерево, від якого будуть розходитися фіолетові, лілові і світло-блакитні стрічки, створюючи красивий купол над писанками і всією площею.
 
До речі, загальна довжина стрічок — 10 кілометрів! Це як від Софійської площі аж до аеропорту «Київ», — розповідає організатор проекту Folk Ukraine Ігор Добруцький.
 
На Софійській площі розмістять 374 авторські писанки. Вони розписані українськими художниками з різних куточків України. Тут також працюватиме дитяче містечко.
 
На його території встановлять понад 10 атракціонів, зокрема колесо огляду і лабіринт iз величезних олівців.
 
Ще одне нововведення, яке чекає на відвідувачів фестивалю… «Музей крижаних скульптур». У ньому розмістять 15 великих «яєць Фаберже», зроблених iз льоду.
 
За словами організаторів, щоб шедеври не розтанули, у приміщенні дотримуватимуться спеціального температурного режиму -15 ° С.
 
На Михайлівській площі презентують 111 писанок. Їх виготовили діти. Тут також розташують зону дитячих розваг, тунель бажань, арт-лабіринт із фотозонами і колесо огляду.
 
 У парку «Володимирська гірка» будуть представлені 100 дитячих писанок-мальованок.
 
На Володимирському проїзді облаштують великодній ярмарок iз тематичними фотозонами, там багато будиночків iз сувенірною продукцією та їжею. 
 
Крім того, гості свята зможуть самостійно створити писанку. Варто лише приєднатися до заходу, отримати заготовку яйця зі склопластику та акрилові фарби.
 
Тепер заготовка яйця   відповідатиме світовим стандартам краси, але не писанок, а жіночої — 90-60-90 — з яких 90 см — висота, 60 см — ширина.
 
Кожна писанка фестивалю унікальна, кажуть організатори. Наприклад, ніжинська майстриня, володарка гранду Президента України Юлія Петренко, виготовила писанку зi скловолокна.
 
Писанка висотою 90 см, в об’ємі — 60 см.
 
«Вона символізує перемогу нашого древнього міста в конкурсі «7 чудес України». На ній зображено історико-культурне надбання міста, пам’ятки архітектури — таке все рідне і близьке ніжинцю», — каже майстриня. 
 
Також на фестивалі покажуть приватні колекції писанок видатних художників і відкриють Музей iз тематичними крижаними скульптурами. На території містечка представлять Всеукраїнську колекцію великодніх писанок, яка налічує 25 тисяч експонатів.
 
У рамках заходу проводитимуть майстер-класи з писанкарства.