У Росії затримали фігуранта справи про спробу перевороту в Чорногорії

05.04.2017
У Росії затримано громадянина Чорногорії Ананіє Нікича, який є фігурантом справи про організацію терористичної атаки і спробу захоплення влади в Чорногорії, що планувалися 16 жовтня 2016 року, повідомляє «Радіо «Свобода» з посиланням на інформацію міністерства юстиції Чорногорії.
 
Нікича називають перекладачем лідерів опозиційного «Демократичного фронту» Андрія Мандича та Мілана Кнежевича, які є підозрюваними в цій справі і були позбавлені депутатської недоторканності.
 
Нікича було затримано в Ростовській області, зараз розглядають питання про його екстрадицію до Чорногорії. За інформацією чорногорської влади, він залишив країну в листопаді минулого року і відтоді переховувався в Росії.
 
Розслідування справи про спробу захоплення влади в Чорногорії в день виборів 16 жовтня має завершитися в середині квітня.
 
Місцева прокуратура вважає, що до цього причетні й російські державні структури. Двох громадян РФ — Едуарда Шишмакова і Володимира Попова — раніше було оголошено в міжнародний розшук.
 
Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що влада Росії не причетна до підготовки державного перевороту в Чорногорії.
 
Проте один iз фігурантів справи Александар Сінделич засвідчив, що колишній російський дипломат та агент ГРУ Росії Едуард Шишмаков вербував людей для здійснення перевороту в Чорногорії.
 
Він зазначив, що Шишмаков організував угруповання з 500 осіб, які повинні були здійснити державний переворот у 2016 році.
 
16 жовтня, в день голосування на парламентських виборах, ці люди мали арештувати й убити прем’єр-міністра Міло Джукановича.
 
Сінделич каже, що саме російський агент вклав найбільше грошей у фінансування дій заколотників, хоча опозиційний «Демократичний фронт» Чорногорії також причетний до перевороту.
 
За словами чоловіка, минулого року він кілька разів таємно зустрічався з Шишмаковим у Москві.
 
Саме тоді Сінделича проінструктували стосовно того, як здійснити переворот та де придбати зброю та обмундирування. Він додав, що з Шишмаковим познайомився ще у 2014 році.