Де Путін, там і терор: все, що потрібно знати про теракт у метро Петербурга

05.04.2017
Де Путін, там і терор: все, що потрібно знати про теракт у метро Петербурга

Мешканці Пітера несуть квіти до станції метро, де загинули люди.

У Санкт-Петербурзі оголошено триденну жалобу за загиблими в терористичному акті в метро.

За даними слідчого комітету Росії, вибух стався о 14:40 у поїзді, який від’їхав від станції «Сінна площа».

Попри інцидент, він доїхав до станції «Технологічний інститут», де почалася рятувальна операція. 

За даними міської влади, в ній узяли участь понад 40 бригад швидкої допомоги, також для транспортування поранених використовували гелікоптери.

На станції метро «Площа Повстання» знайшли другий вибуховий пристрій, але його знешкодили, повідомив Національний антитерористичний комітет Росії (НАК).

Інформація про те, що вибухи сталися одразу на кількох станціях метро, згодом не підтвердилася. 

Підозрюваний сам прийшов у поліцію

НАК повідомляє, що в поїзді спрацював саморобний вибуховий пристрій.
 
Колишні працівники російських антитерористичних служб припускають, що це міг бути заряд пластиду, а сама бомба була нашпигована гострими предметами.
 
За непідтвердженими даними, вибуховий пристрій залишили у вагоні поїзда в портфелі.
 
Офіційний представник генеральної прокуратури Олександр Курінний в ефірі канала «Росія 24» назвав вибух у метро Санкт-Петербурга терактом.
 
Однак потім він уточнив «Інтерфаксу», що робити висновки про причини вибуху наразі передчасно. 
 
За вчорашніми уточненими даними, внаслідок вибуху загинули 14 осіб, 49 отримали поранення. Серед постраждалих є діти. Слідчий комітет стверджує, що завдяки правильним діям машиніста поїзда вдалося уникнути більшої кількості жертв.
 
«Вибух стався на перегоні між станціями, але машиніст абсолютно правильно вирішив не зупиняти поїзд, доїхавши до станції, що дозволило негайно розпочати евакуацію та допомогу потерпілим», — розповіла прес-секретар СКР Світлана Петренко.
 
Відразу після замаху метро Санкт-Петербурга було повністю закрито, в аеропорту «Пулково» запроваджені особливі заходи безпеки.
 
Наземний транспорт до кінця понеділка працював безкоштовно, як і деякі служби таксі.
 
Були запущені дублюючі автобусні маршрути. За даними «Яндекса», на 17:45 у місті були 9-бальні «корки». Вчора метро відновило роботу в звичайному режимі. 
 
Імовірного організатора вибуху зафіксували камери відеоспостереження, повідомило «Інтерфаксу» джерело. Організаторів і виконавців теракту розшукують.
 
За даними російських ЗМІ, одним із них міг бути 22-річний уродженець Центральної Азії, одягнутий у довгий червоний пуховик і синю шапку.
 
Джерела у правоохоронних органах повідомили, що спершу чоловік залишив вибуховий пристрій, замаскований під вогнегасник, на станції метро «Площа повстання» (ця бомба не спрацювала), а потім сів у вагон метро і задіяв другий ви­буховий пристрій між станціями «Сінна площа» i «Площа повстання». 
 
Другий підозрюваний, причетний до теракту, який, судячи з фото, був у мусульманському одязі, добровільно з’явився в поліцію і заявив про свою невинуватість. Його затримали для допиту.
 
Раніше в ЗМІ проходила інформація про те, що до теракту причетний, можливо, громадянин Казахстану Аришев Максим Віталійович, 1996 року народження. Ця інформація не відповідає дійсності. 

Убивство для чергового «закручування гайок»?

Учора російські спецслужби повідомили, що розшукують громадянина Казахстану як можливого виконавця теракту.
 
За даними «Інтерфаксу», казахські спецслужби підтвердили можливу причетність громадянина їхньої країни до вибуху і назвали його ім’я — Акбарджон Джалілов, народжений у місті Ош в 1995 році.
 
Тому, як повідомив заступник голови Комітету національної безпеки Казахстану Нургалі Білісбеков, його структура й ФСБ Росії проводять спільне розслідування вибуху в Санкт-Петербурзі. 
 
Президент Росії Володимир Путін у момент вибуху перебував у передмісті Пітера, Стрельні, на медіа-форумі Загальноросійського народного фронту.
 
Потім там він зустрічався з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, під час цієї зустрічі й отримав повідомлення про замах. Він одразу провів розмову з керівниками російських спецслужб, які дослі­джують причину вибуху, та висловив співчуття родинам загиблих.
 
Російський президент заявив, що зарано говорити про те, що стало причиною вибуху.
 
Однак версію теракту не виключив. Згодом він поклав квіти біля входу на станцію «підземки», де загинули люди.
 
На прохання журналістів прокоментувати ситуацію, Путін лише розвів руками.
 
Спілкуватися з пресою відправили радника голови Національного антитерористичного комітету Андрія Пржездомського.
 
Той сказав журналістам, для розслідування злочину та ліквідації його наслідків у Санкт-Петербург вирушила група фахівців центрального апарату ФСБ, МВС і МНС. 
 
Відповідальність за вибухи поки що жодна організація на себе не взяла. Але справа може мати політичний аспект, припускає ветеран служб спецпризначення, президент асоціації групи «Альфа» Сергій Гончаров.
 
«У цей день у місті перебуває президент Росії. Думаю, що це ще й політичне підґрунтя», — зазначив Гончаров.
 
Експерт у розмові з «Радіо «Свобода» не згоден iз тим, що трагедія, яка сталася в метро Петербурга, може бути вигідна російському керівництву.
 
Але в соцмережах висловлюють думки про те, що теракт може бути використаний для чергового «закручування гайок» у Росії, враховуючи, що через рік там — президентські вибори.
 
Такі припущення мають підстави, оскільки теракти в Росії вже використовували для початку війни в Чечні та для згуртування суспільства навколо влади. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

У зв’язку з терактом у Петербурзі посилено заходи безпеки в московському метро — тут подібне траплялося не раз. У російській столиці востаннє теракт стався в березні 2010 року.
 
Унаслідок вибуху бомб, який вчинили жінки-смертниці, тоді загинуло щонайменше 39 осіб, а понад сто було поранено.
 
Це був найкривавіший теракт у Москві починаючи з 6 лютого 2004 року, коли — також на станції метро — вибух забрав життя 41 людини.