«Насіяти» булочки: рецепт запашної української випічки

05.04.2017
«Насіяти» булочки: рецепт запашної української випічки

Це я так говорю про булочки, рецепт яких подарувала Наталя Чотлош, наша співвітчизниця, яка нині мешкає в Угорщині і популяризує українську кухню.
 
Рецепт простий, булочки дієтичні, випікаються швидко, пухкі і запашні, словом, рекомендую.
 
А «насіяла» — бо вони щедро присиплені улюбленим насінням, і це додає  їм особливого смаку — суто, можна сказати, особистого. 
 
Пані Наталя пропонує такий рецепт:
 
Для тіста : (міряла 250-грамовим стаканом ) — 3 склянки пшеничного борошна, склянка  борошна грубого помолу, столова ложка солі, столова ложка цукру,  2 столові ложки олії,  50 г пресованих дріжджів, 300-400 г теплої води,  зерна кунжуту і льону (можна на свій смак, приміром, гарбуза чи соняшника) — стакан.
 
У 200 грамах теплої води з цукром розчинити дріжджі.  
 
До просіяного борошна додати сіль, розчинені дріжджі, олію, і, поступово доливаючи  ще 200 г теплої води (все залежить, скільки води вбере борошно:  буває, що вистачить 300 г, а є що треба більш ніж 400 г, тому треба вливати поступово), вимішувати тісто.
 
Коли тісто майже готове,  всипати половину склянки зерен кунжуту і льону, щоб рівномірно розійшлися по тісті, і вимішувати, щоб тісто відставало від рук і від посудини.
 
Накрити тісто рушничком і поставити в тепле місце для «підростання» на деякий час, щоб тісто підросло вдвоє — приблизно на годину.
 
Сформувати булочки, викласти на деко, застелене папером для випічки, ножем зробити розрізи, змастити теплою водою і присипати зернами кунжуту і льону (друга половина склянки).
 
Випікати в попередньо розігрітій духовці при 220° С до готовності — приблизно 25 хвилин. 
 
Смакуйте з ароматним чаєм: зі смородиновим листям, квітами кульбаби, кропивою чи м’ятою.