У черкаському музеї «Кобзаря» відкрилась унікальна виставка жіночих прикрас

04.04.2017
У черкаському музеї «Кобзаря» демонструють унікальну виставку жіночих прикрас ХVIII—ХХ століть. 
 
«Це виставка дукачів, хрестиків, намиста та сережок із приватної колекції черкащанина Юрія Коваленка, який збирає її майже 40 років. Це найбільше зібрання жіночих прикрас в Україні, їх тут близько 500 одиниць, і досі вони ніде не експонувался. У нашому музеї виставлені вперше», — розповідає «Україні молодій» директор музею «Кобзаря» Ольга Шарапа, яка є прапра­правнучкою Тараса Шевченка по братові Микиті і створювала цей музей.
 
За словами пані Ольги, інтерес відвідувачів музею до виставки жіночих прикрас великий. Адже на ній представлені оригінальні речі. Власник колекції їх сам збирає і реставрує.
 
«Чимало дукачів, намист, сережок потрапляють до Юрія Коваленка у занедбаному стані. Тож завдяки його рукам вони отримують нове життя», — говорить директор музею.
 
Вона пояснює, що в експозиції зібрано прикраси з усіх регіонів України.
 
Але найбільше їх із центральних областей, особливо з Полтавщини та лівого берега Черкащини, де свого часу працювало багато майстрів-золотарів і процвітав цей промисел.
 
«У тих краях люди тоді жили заможно. І кожна жінка вважала за потрібне мати срібні чи позолочені прикраси. Тож тамтешні майстри славилися своїми талантами», — веде далі пані Ольга.
 
На Черкащині таким осередком, де виготовляли жіночі прикраси, було село Вереміївка Чорнобаївського району. Тож на виставці в музеї наразі представлена чимала колекція вереміївськох жіночих прикрас.
 
Також на вернісажі є три стенди з прикрасами часів Київської Русі.
 
«Виставка діятиме ще кілька тижнів. Тож ласкаво просимо!» — каже директор черкаського музею «Кобзаря» Ольга Шарапа.