Не «хімічте» з агресором: працівники черкаського заводу «Азот» вийшли з протестом під стіни ОДА

04.04.2017
Не «хімічте» з агресором: працівники черкаського заводу «Азот» вийшли з протестом під стіни ОДА

Проти закриття черкаського заводу «Азот» протестують його працівники. (Фото з «Фейсбука».)

У понеділок, 3 квітня, проти закриття черкаського заводу «Азот» протестували його працівники.
 
Разом із ними на мітингу були і народні депутати Олег Петренко, Михайло Папієв, Микола Скорик.
 
Під стінами ОДА зібралося понад півтори тисячі азотівців з плакатами у руках — «Без «Азоту» розвитку Черкас не буде», «Не позбавляйте нас роботи».
 
Працівники «Азоту» виступили з ініціативою зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом.
 
Люди вимагали від влади відновити роботу не лише черкаського «Азоту», а й інших українських виробників мінеральних добрив — Сіверськодонецького об’єднання «Азот» та «Рівнеазот».
 
За словами голови правління ПАТ «Азот» Віталія Солярова, який виступив на імпровізованому мітингу на Соборній площі Черкас, український уряд за кілька років не зробив нічого, аби зберегти вітчизняного виробника.
 
Тож до Черкас підтримати «азотівців» прибули їхні колеги з Рівного та Сіверськодонецька. «У них така сама біда, як і в нас. Усі на межі катастрофи.
 
На черкаському «Азоті» 200 людей звільнилися і поїхали шукати нову роботу», — наголосив у своєму виступі Віталій Скляров. Він ствер­джує, що ще тиждень — і в Україні буде повна криза.
 
Адже конкурент «азотівців» — російський виробник — уже збув в Україні мільйони тонн добрив. Українські підприємства, які виробляють мінеральні добрива, ставлять на коліна, а держава витрачає валюту на закупівлю продукції в Росії. 
 
Як повідомив на мітингу перший зас­тупник міського голови Станіслав Овчаренко, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко відбув до Києва говорити у столиці про проблеми «Азо­ту».
 
«В Черкасах за рахунок сплачених «Азотом» податків ремонтуються дороги, школи, дитячі сади. Ми солідарні з вимогами працівників підприємства, яке утримує очисні споруди ще й для всього міста», — наголосив Станіслав Овчаренко.
 
Як зауважив на мітингу заступник голови Черкаської ОДА Ярослав Березань, обласна влада вболіває за долю підприємства. І минулого тижня голова ОДА Юрій Ткаченко звернувся до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана стосовно ситуації, що склалася цієї весни на «Азоті».
 
Тоді, зазначає, була скликана екстрена нарада і першому віце-прем’єр-міністру — міністру економічного розвитку і торгівлі України Степану Кубіву — дали доручення розібратися в цій ситуації.
 
На завершення мітингу «азотівці» оприлюднили звернення до Президента та Прем’єра, в якому зазначили: оскільки хімічна галузь держави опинилася під російською експансією, необхідно терміново ввести антидемпінгові мита, які захистять вітчизняного виробника мінеральних добрив від недобросовісних конкурентів.