Захисникам України знову заборонили відкривати вогонь у відповідь на обстріли окупантів

04.04.2017
Російські окупанти не припинили вогонь на Донбасі з 1 квітня, як про це було домовлено учасниками Тристоронньої контактної групи в Мінську.
 
Незважаючи на загальну деескалацію, бойові дії тривають практично по всьому фронту вже кілька днів. 
 
«Тричі ворог застосовував міномети. Всі ці інциденти сталися в Авдіївці, і при цьому було випущено 35 мін. На інших рубежах — на Світлодарській дузі, під Горлівкою, в Донецькому аеропорту тощо — бойовики не дотримуються перемир’я, проте важке озброєння не застосовують. Більшість обстрілів досить тривалі в часі. Наприклад, найкоротший — 20 хвилин, найдовший — понад 2 години», — зазначає речник Міноборони України з питань АТО Андрій Лисенко.
 
За словами полковника Лисенка, в Авдіївці досі відсутнє електропостачання. Бригади українських інженерів готові виїхати на місце пошкодження високовольтної лінії, проте ворог не надав їм гарантії безпеки.  
 
Як повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій, побутові потреби людей в електриці забезпечують за допомогою дев’яти електрогенераторів.
 
Теплопостачання в місті здійснюють централізовано за рахунок заводської теплоенергоцентралі Авдіївського коксохімічного заводу.
 
Воду людям подають за графіком. Запас води в міському резервуарі — 4 тисячі кубометрів.
 
На маріупольському напрямку найгарячіше на ділянці фронту Павлопіль — Широкине, на яку припадає понад 80% ворожих обстрілів сектору «М». При цьому ворог гатить по цих селищах iз мінометів переважно вночі. 
 
За даними штабу АТО, під час обстрілів не загинув жоден захисник України, одного бійця поранено. При цьому українські вояки змушені суворо дотримуватися режиму «тиші» і не відкривати вогонь у відповідь.
 
Утім є втрати від так званого «дружнього вогню».
 
Як повідомляє прес-центр штабу АТО в одній із військових частин, особовий склад якої виконує бойові завдання на передовій, у понеділок один з українських вояків застрелив іншого.
 
У штабі АТО не уточнюють місце події та номер частини. За попередньою інформацією, ця трагедія сталася «внаслідок необережного поводження зі зброєю».
 
«Обставини з’ясовують. На місці події працюють представники військової служби правопорядку, військової прокуратури та національної поліції», — йдеться у повідомлені.