«Київські пекторалі»: театральні премії отримали Богдан Бенюк і Стас Жирков

29.03.2017
«Київські пекторалі»: театральні премії отримали Богдан Бенюк і Стас Жирков

За кращу чоловічу роль — Річарда III у виставі Театру імені Франка — «Пектораль» отримав Богдан Бенюк. (Фото з сайта театру.)

У Києві в Міжнародний день театру відбулася ювілейна церемонія вручення театральної премії «Київська пектораль».
 
Уперше за всю 25-річну історію нагороди її проведення відбувалося не в театрі, а в Колонній залі Київської мерії.
 
Були сподівання, що зі зміною місця зустрічі стане іншою і форма заходу, тобто від звично-концертної набуде рис стримано-офіційних.
 
Проте ні: захід, як зазвичай, був розбавлений номерами — естрада, анімація, пантоміма, театр тіней тощо, і через їхній абсолютно різний ґатунок церемонія загалом справила враження дещо безсмакового розважального шоу.
 
На церемонії вручили 13 «Пекторалей» за основними категоріями (номінацію «за кращий акторський дебют» було знято за відсутності конкуренції).
 
Грошова винагорода становила 15 000 гривень.
 
Премію «За вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва» отримала професор, заслужений діяч мистецтв України, учениця знаного режисера Михайла Верхацького (учня Леся Курбаса) — Нінель Биченко.
 
Серед її випускників — багато народних артистів, лауреатів Шевченківської премії (Богдан Бенюк, Анатолій Хостікоєв, Людмила Смородіна, Михайло Мельник, Григорій Шумейко та інші).
 
Спеціальну премію «За енергійність мистецьких пошуків» отримав незалежний Дикий театр, засновником і «серцем» якого є театрознавець Ярослава Кравченко.
 
На початку лютого колектив відсвяткував свою першу річницю, довівши, що театр може таки існувати без постійного приміщення, сталого сценічного майданчика та інвестицій.
 
Дикий театр за рік випустив шість прем’єр, узяв участь у семи фестивалях, створив проект «Теж дикі».
 
Цьогоріч немає театру-фаворита за кількістю отриманих відзнак.
 
Тож на врученні досвідчені театральні фахівці, що потрапили до лауреатів, були втішені, а молодь — розчулена.
 
По дві «Пекторалі» забрали: Театр юного глядача на Липках, Театр імені Івана Франка, Театр імені Лесі Українки і Театр оперети.
 
По одній — Національна опера, Театр маріонеток, «Сузір’я», «Золоті ворота» і «Колесо».
 
За версією більшості, цьогорічними виставами-подіями стали: «Слава героям» Стаса Жиркова, «Річард ІІІ» Автанділа Варсімашвілі, «Незрівнянна» Анатолія Хостікоєва та «Графиня Маріца» Богдана Струтинського.
 
Щороку кількість прем’єр у столичних театрах помітно зростає.
 
Через це оргкомітет премії вирішив цього року обмежити перегляд, тож до списку потрапили прем’єри чотирьох національних і двадцяти муніципальних театрів. Загалом — 49 вистав.
 
Хочеться відзначити, що помітно зросла цікавість режисерів до сучасної драматургії: за рік поставлено 32 вистави за сучасною і 17 за класичною п’єсами.
 
Більшість прем’єр театри ставлять за власні кошти. Помітно зросла і цікавість людей до театрів: заповнюваність залів зараз міцно тримається на 80-90-100%.