Перерваний політ: за минулу добу Україна втратила вісім своїх захисників

28.03.2017
Перерваний політ: за минулу добу Україна втратила вісім своїх захисників

Гелікоптер розбився, зачепившись за лінії електропередач.

Важких втрат зазнали ЗСУ впродовж минулої неділі.
 
Поблизу Краматорська близько 15:00 розбився військовий гелікоптер, на борту якого було п’ятеро офіцерів — усі загиблі виконували завдання в зоні АТО.
 
А вже ввечері внаслідок ворожих обстрілів промзони Авдіївки під Донецьком загинуло ще троє захисників України.
 
«Учора поблизу села Малинівка, неподалік Краматорська, зазнав авіакатастрофи військовий вертоліт Мі-2. Троє членів екіпажу та двоє пасажирів загинули.
 
Всі п’ятеро загиблих — офіцери Збройних сил України», — зазначив речник Міноборони Андрій Лисенко.
 
За його словами, у висновку комісії, яка працювала на місці, вказано, що причиною падіння гелікоптера було те, що машина зачепилася за лінії електропередач.
 
Полковник не зміг уточнити, якою була кваліфікація екіпажу. На запитання журналістів, чи виконували якесь завдання військові, пан Лисенко лише зазначив: «Будь-який зліт у повітря — це вже виконання завдання».
 
Пізніше стали відомі прізвища загиблих: командир екіпажу — підполковник Волошин Євген Петрович; другий пілот — капітан Мовчан Дмитро Васильович; борттехнік — старший лейтенант Кондул Роман Григорович; двоє пасажирів — полковники Мельник Валерій Іванович і Калитич Віктор Михайлович, які неодноразово виконували завдання в зоні АТО. 
 
Рідних i близьких загиблих уже повідомили про трагедію. «УМ» з’ясувала, що офіцери екіпажу належали до 18-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ (Полтава). 
 
Водночас інших втрат Україна зазнала на околицях Авдіївки, де ворог обстріляв iз мінометів калібру 120 мм опорний пункт ЗСУ. За даними штабу АТО, загинуло троє захисників України. 
 
«Уже вкотре за добу (в неділю. — Ред.) російсько-окупаційні війська, нехтуючи всіма домовленостями, досягнутими в ході зустрічі контактної групи в Мінську, здійснюють обстріли наших позицій iз важкого озброєння, фактично по всій лінії розмежування. Ворог застосував практично весь арсенал важкого озброєння», — зазначають у штабі.
 
Крiм того, окупанти гатили з «Градів» по житлових кварталах Авдіївки, внаслідок чого було пошко­джено 21 будівлю, чоти­рьох українських військових було поранено.
 
Тоді як позиції захисників України в районі сусідніх Троїцького та Луганського ворог накрив вогнем iз важкої артилерії калібру 152 мм і мінометів.
 
Ще чотирьох наших бійців було поранено на інших ділянках фронту — як на донецькому, так і на маріупольському напрямках.
 
Зауважимо, що найбільшу кількість обстрілів зафіксовано саме на маріупольському напрямку: під артилерійськими та мінометними обстрілами опинилися позиції українських морпіхів у районі селищ Широкине та Водяне. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Президент України Петро Порошенко присвоїв посмертно звання Героя України бійцю батальйону спецпризначення Нацгвардії «Донбас» Євгену Тельнову (позивний «Усач»).
 
Глава держави вручив орден «Золота Зірка» вдові загиблого Героя України.
 
Уродженець Кропивницького, гранатометник «Усач» став легендою Нацгвардії, адже особисто знищив кілька російських танків і БМП під час прориву з Іловайська в серпні 2014 року. Цей бій стався в районі села Червоносільське.
 
Тоді «Усач» разом з однополчанином із позивним «Брест» знищив ще й дві ворожі бойові машини десанту БМД-2, а екіпажі цих машин iз числа російських окупантів було вбито або захоплено в полон.
 
15 лютого 2015 року поблизу селища Широкине Новоазовського району Донецької області, коли колона одного з підрозділів батальйону «Донбас» потрапила у ворожу засідку, солдат Тельнов урятував важко пораненого однополчанина з позивним «Авер», витягнувши його з-під шквального обстрілу.
 
Того ж дня під час бою Тельнов загинув смертю героя, знищивши кілька бойовиків на блокпосту.
 
У підрозділах Нацгвардії запровадили змагання на кращий гранатометний розрахунок на честь загиблого Євгена Тельнова.