І знов — за паспорт мова

24.03.2017
Учора, у традиційний «голосувальний» четвер, Верховна Рада мала передусім розв’язати питання подвійного громадянства — відповідний законопроект авторства Президента України надійшов до парламенту ще 13 березня. Головуючий на засіданні спікер Андрій Парубій квапив колег із розглядом цього документа. Але річ у тім, що президентський документ було позначено як невідкладний, тоді як на подачу альтернативних законопроектів відводиться 14 днів. У зв’язку з цим Рада скоротила термін їхнього подання — відповідну ініціативу спікера парламенту Андрія Парубія підтримав 241 народний депутат.
Пізніше парламентарії затвердили зміни до електронного декларування, яким військовослужбовців-контрактників i мобілізованих бійців звільняють від обов’язку заповнювати електронні декларації. За цю новацію проголосували 268 нардепів. Натомість заповнювати декларації зобов’язали, зокрема, представників антикорупційних організацій.
А напередодні, в середу, Верховна Рада ухвалила звернення до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо надання безпекових гарантій. «Українська держава повинна захищатися. Я переконаний, що лише українська армія є гарантом української незалежності та територіальної цілісності, але є політично-дипломатичні кроки. Якраз це є правильний політично-дипломатичний крок до нашого найголовнішого партнера», — прокоментував це звернення депутат від «Народного фронту» Борислав Береза.
Своїм зверненням Верховна Рада просить США про надання Україні статусу Основного союзника поза НАТО, що «матиме величезний вплив на припинення російської агресії проти України», йдеться у документі. «Сьогодні в Конгресі США є максимальна підтримка України. І нинішній Конгрес здатний прийняти ті рішення, про які ми навіть мріяти не могли за часів Конгресу президента Обами», — додає депутат Береза. 
Також у середу антикорупційний комітет ВР вирішив оголосити новий конкурс на посаду аудитора НАБУ та запропонувати кандидатам, яких висувала громадськість, балотуватися від Верховної Ради. (Як писала «УМ» у попередньому номері, спроби призначити на цю посаду Роберта Сторча та Нейджела Брауна були неуспішними — жоден iз них не набрав потрібних 226 голосів).
«Ми вирішили, що будемо наново через конкурсні процедури шукати нових людей. Оголошення про конкурс буде затверджене на наступному засіданні, — зазначив голова комітету Єгор Соболєв. — Доручаємо секретаріату та голові комітету провести перемовини з кандидатами від уряду, чи вони готові взяти участь у конкурсі від парламенту і провести перемовини з урядом, якому громадські організації ці кандидатури подали».
Як відомо, раніше громадські організації рекомендували Кабміну три кандидатури на посаду члена комісії зовнішнього контролю щодо проведення аудиту ефективності діяльності НАБУ від уряду. Претендентами є екс-прокурор США Марта Борщ, іспанський прокурор Карлос Кастресана та італієць Джовані Кесслер. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Народний депутат, член групи «Відродження» Олександр Пресман минулого року отримав компенсацію за проїзд по Україні у розмірі 26 тисяч 136 гривень. Така інформація міститься в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, повідомляє «Радіо «Свобода».
До своєї електронної декларації парламентарiй Олександр Пресман уніс також заробітну плату 134 674 гривнi, кошти на забезпечення депутатської діяльності 169 871 гривня, кошти на відшкодування винайму готельного номера 168 360 гривень. Окрім того, Пресман отримав дохід від відчуження рухомого майна 250 тисяч гривень, а його дружина — Тетяна Кузькевич — дохід від підприємницької діяльності 348 тис. гривень.
Слід додати, що автопарк Олександра Пресмана налічує дороговартісні моделі транспортних засобів: Maybach (2005 року випуску), Land Rover Range Rover Sport (2012 року випуску), Porsche Cayenne (2015 року випуску), Bentley Continental (2008 року випуску), Chervolet Express (2005 року випуску). Також родина Пресмана зберігає у готівці 
1 мільйон 800 тисяч доларів, 720 тисяч євро та 5 мільйонів 100 тисяч гривень.