«Хочу крейди з лимоном!»

22.03.2017
«Хочу крейди з лимоном!»

Вирішити проблему анемії допоможе правильне харчування і вчасна консультація лікаря. (Фото з сайта moirebenok.ua.)

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від дефіциту заліза потерпає кожен п’ятий житель Землі. Це 50% молодих людей, серед яких 30% — жінки дітородного віку. Розвиток анемії недуги обумовлюють якість харчування, захворювання кишечнику, печінки, нирок, гормональні порушення та оперативні втручання. Ця недуга може спіткати людину в різні періоди її життя. Вона може бути як самостійним захворюванням, так і супутнім симптомом інших внутрішніх негараздів в організмі, зокрема сигналізувати про інфекційну чи онкологічну проблеми. Анемія має свої небезпеки і вимагає тривалого лікування. 

Кожна друга жінка потерпає від анемії?

Анемія, в основі якої лежить зменшення кількості гемоглобіну або еритроцитів у крові, — досить поширене захворювання. З усіх її видів, за спостереженнями лікарів, найчастіше зустрічається залізодефіцитна. Залізо — дуже важливий мікроелемент, який входить до складу гемоглобіну і міоглобіну, бере участь у тканинному диханні та інших важливих процесах. Нестача цього мікроелемента призводить до порушення діяльності всіх органів.
«Значна частина населення має прихований дефіцит заліза в організмі, який ще не переріс в анемію. Якщо він виникає, то зазвичай розвивається поступово і тривалий час, — розповідає київський лікар-гематолог Валентин Святовець. — Захворювання розвивається поступово. Спочатку організм витрачає залізо з місць, де воно міститься в запасі, — це кістковий мозок, селезінка, печінка. Згодом розвивається дефіцит у тканинах — слизовій, м’язах, шкірі. Відтак шкіра стає сухою, лущиться, страждають волосся й нігті. Розвиваються дистрофічні зміни в слизових оболонках, з’являються хронічні атрофічні гастрити. На тлі залізодефіциту всі захворювання протікають набагато важче, організм відновлюється довше, знижується імунітет».
На думку фахівця, більшість людей не здогадуються, що мають дефіцит заліза в організмі. Найчастіше ця проблема виникає у жінок: майже кожна друга жінка, каже лікар, потерпає від цієї проблеми.

Подобається запах свіжої фарби? Це може бути дефіцит заліза…

«Майже в усіх хворих з’являються дивні уподобання: хочеться їсти щось незвичайне або відчувати різні запахи. Так сигналізує про себе залізодефіцитна анемія, — пояснює лікар-гематолог. — Скажімо, нерідко у таких людей виникає бажання погризти крейду, і вони справді з’їдають її ледве не кілограмами. Комусь хочеться «смакувати» сире тісто чи м’ясо, невідварені макарони. Інші відчувають потяг до звичайних продуктів, але споживають їх у надмірних кількостях. Скажімо, кілограмами їдять лимони. Багатьом подобаються незвичні аромати — запах свіжої фарби, ацетону, бензину, сірки від згаслого сірника. Переважно люди пояснюють такі дивацтва індивідуальною особливістю організму, насправді ж це — переконлива ознака залізодефіциту. Чому виникають такі вподобання — пояснити важко. Але буквально через тиждень після початку лікування вони зникають».
Трапляється, що жінкам без кінця докучає ламке волосся, суха шкіра, розшарування і ламкість нігтів. Вони намагаються вирішити проблему щораз новими засобами і навіть не підозрюють, що мають залізодефіцитну анемію. Потрібно вилікувати її, і шкіра стане красивою, нігті міцними, зачіска розкішною. 
Які ще ознаки мають насторожити людину? «Для анемії характерні швидка втомлюваність, запаморочення, зниження працездатності, в’ялість, поява задишки при фізичних навантаженнях, — зауважує Валентин Святовець. — Хворі погано переносять спеку, надмірно мерзнуть у холод. На розвиток хвороби вказує бліда шкіра обличчя. Хоча в кожного анемія проявляється індивідуально».
Якщо ви помітили в себе характерні ознаки або на залізодефіцитну анемію вказують результати аналізу крові, не баріться з візитом до лікаря. Без кваліфікованої допомоги вилікувати анемію неможливо. Насамперед треба звернутися до терапевта. Якщо виникне потреба, він направить вас до гематолога.

Чому вегетаріанці ризикують

Перш ніж лікувати недугу, лікар має визначити причину анемічного синдрому. Для цього слід зробити клінічний аналіз крові та повне обстеження організму.
— Одна з причин дефіциту заліза в організмі — хронічні кровотечі, — пояснює пан Валентин. — Вони можуть траплятися при тривалих і рясних менструаціях, геморої, захворюваннях шлунково-кишкового тракту (виразковій хворобі, поліпозі кишечнику чи шлунка), при хронічному захворюванні нирок, інших недугах. Втрата заліза відбувається і при частих легеневих та носових кровотечах, при неконтрольованому донорстві. Розвиток залізодефіцитної анемії у жінок часто пов’язаний із вагітністю і пологами. Під час вагітності жінка віддає дитині частину своїх «запасів» заліза. Якщо вагітна має дефіцит заліза і не лікується, її дитина також недоотримає цього важливого елемента. І малюк народиться з прихованим залізодефіцитом. Анемія часто розвивається в підлітковий період — у час активного росту дитини.
Недуга виникає також через збіднений раціон, коли людина не отримує достатньо заліза з їжею. В особливій групі ризику — вегетаріанці, адже вони не їдять м’ясо — головне джерело заліза.

Препарати заліза і правильний раціон

За словами лікаря, вилікувати анемію за допомогою самого харчування неможливо. Необхідно також приймати препарати заліза. Хоча і раціон також має велике значення.
Харчування має бути різноманітним і збалансованим. Основа раціону при лікуванні анемії — м’ясо, овочі та фрукти. Важливо мати в меню каші з круп, картоплю, макарони, але вони не повинні переважати. Корисні також соки. Вважається, що хворий на анемію має вживати не менше 100 грамів м’яса щодня в будь-якому вигляді — варене, запечене чи смажене, у вигляді котлет чи тефтель. Найбільше заліза містить телятина, яловичина, значно менше — свинина та курятина.
У випадку з препаратами заліза найголовніше — правильне дозування та термін лікування. Зазвичай воно тривале — позбутися хвороби за десять днів нереально. Лікуватися доводиться мінімум три місяці, іноді — рік. Усе залежить від ступеня недуги й індивідуальних особливостей організму. 
 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Навіть людині, яка вважає себе здоровою, лікарі радять раз на рік здавати загальний аналіз крові. Норма гемоглобіну в крові у жінок — не менш як 120 г/л, у чоловіків — 125-130 г/л.
 

ДО РЕЧІ

Для профілактики та лікування залізодефіциту включіть у свій раціон продукти, що містять залізо:
— М’ясо, печінку, нирки, язик.
— Яйця.
— Квасолю, боби.
— Зелень, буряки.
— Морську капусту.
— Фрукти: яблука, хурму, інжир, гранати.
— Ягоди: чорну смородину.
— Мигдаль.
— Сухофрукти.
 

ВАРТО ЗНАТИ

Найпоширеніші причини нестачі заліза:
— хронічні крововтрати у жінок дітородного віку, у чоловіків — кровотечі шлунково-кишкового тракту;
— порушення всмоктування заліза при патології шлунково-кишкового тракту;
— дефіцит заліза внаслідок недостатнього або нераціонального харчування;
— підвищена потреба в залізі при вагітності чи швидкому рості.