Той, що вмів рахувати гроші

22.03.2017
Той, що вмів рахувати гроші

Девід Рокфеллер прожив 101 рік.

У США 20 березня помер впливовий банкір, філантроп і мільярдер Девід Рокфеллер. Про факт його смерті внаслідок зупинки серця повідомили в Фонді Рокфеллера. «Сьогодні світ втратив видатного чоловіка та благодійника, а ми — хорошого друга та натхненника», — цитує повідомлення фонду інформ­агенція dpa.
Девід Рокфеллер помер у віці 101 року у своїй резиденції «Покантіко Хіллз» поблизу Нью-Йорка. Він був останнім живим онуком легендарного американського нафтового магната і першого в світовій історії доларового мільярдера Джона Рокфеллера (1839—1937), засновника компанії «Стандард Ойл». Батько Девіда — теж Джон — був єдиним сином магната, а мати Еббі — меценаткою, яка підтримувала мистецтво та стала співзасновницею Музею сучасного мистецтва у Нью-Йорку. Девід був наймолодшим із п’яти синів Джона Рокфеллера-молодшого. Після смерті братів iз липня 2004 року був патріархом славетної родини Рокфеллерів.
Ім’я банкіра і голови корпорації Chase Manhattan було синонімом грошей. Він контролював як бізнесові, так і філантропські інтереси родини. Економічний часопис «Форбс» оцінив статки Девіда Рокфеллера у близько 3,3 мільярда доларів. Його пам’ятатимуть як патрона доброчинності і мистецтв. Його приватну збірку творів мистецтва оцінюють у 500 млн. доларів.
Девід Рокфеллер народився у 1915 році в Нью-Йорку. Він був молодшим братом 41-го віце-президента США Нельсона Рокфеллера і 37-го губернатора Арканзасу Уїнтропа Рокфеллера. Девід Рокфеллер закінчив Гарвардський університет 1936 року й захистив докторську дисертацію в Університеті Чикаґо. Під час Другої світової війни служив у війську, працював на розвідку, згодом став капітаном. Після служби працював у банку Chase, який пізніше очолив. Під його орудою Chase став першим американським банком, що відкрив офіси у СРСР та Китаї. 
Девід Рокфеллер мав активне ділове життя. Згідно з його офіційною біографією, за свій вік він зустрівся з понад 200 главами держав та урядів у майже сотні країнах світу. Близько 35 років він очолював Chase Manhattan Bank (нині — JP Morgan Chase) і зробив його одним із американських фінансових інститутів, які мають найбільше закордонних представництв. 
Рокфеллер двічі отримував пропозиції стати міністром фінансів Сполучених Штатів — від президентів Джиммі Картера та Річарда Ніксона, але відхилив обидві, нагадує «Нью-Йорк Таймс». Мільярдер також багато жертвував на благодійність. За даними фахового журналу Inside Philanthropy, після його смерті Гарвардський університет, нью-йоркський Музей сучасного мистецтва та Університет Рокфеллера успадкують по майже 100 мільйонів доларів.
Зі своєю дружиною Маргарет, яка померла в 1996 році, Девід Рокфеллер мав шістьох дітей i десятьох онуків.