Звитяжне Водяне

22.03.2017
На початку цього тижня найгарячішою точкою східного фронту стало невеличке село Водяне, що на маріупольському напрямку. Саме цю назву захисники України вписали кров’ю в літопис української військової звитяги.  Запеклий бій у районі Водяного тривав ледь не впродовж усього понеділка, а його перебіг та окремі деталі повідомляли волонтери та прес-служби силових структур України впродовж вівторка. 
Як повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник, уранці дві групи бойовиків — до 20 чоловік кожна — атакували позиції ЗСУ з боку окупованої Саханки. Напад успішно було відбито, бойовики відступили. «Пізніше вони відкрили масований вогонь з усіх наявних у прифронтовому районі зразків важкого озброєння — мінометів, гармат і РСЗВ «Град». При цьому було випущено більше 50 мін, по 40 снарядів зі 122- та 152-міліметрових гармат, 65 реактивних боєприпасів з установки «Град», один з яких влучив у село Водяне, що було зафіксовано камерами відеоспостереження», — сказав полковник Мотузяник.
«Зав’язався бій, у результаті ворог зазнав значних втрат і відступив. Український підрозділ зайняв їхні позиції», — додає речник штабу АТО Сергій Жмурко. 
За різними даними штабу АТО і Міноборони, окупанти зазнали значних втрат у цьо­му бою: від п’яти до восьми найманців загиблими та від 13 до 16 пораненими. Йдеться про російських морських піхотинців, які дислокуються в окупованому Новоазовську. 
Бойовики оскаженіли від поразки і накрили втрачений район масованим вогнем iз «Градів» і важкої артилерії. Щоб урятувати своїх бійців із цього пекла, командири наказали повернутися на свої попередні позиції.
Саме під час цього бою та масованого обстрілу героїчно загинуло двоє захисників України, ще сiм бійців отримали поранення. На інших ділянках фронту загинув ще один воїн, двоє отримали травми. 
Під вогнем артилерійських систем великого калібру опинились також сусідні позиції українських морпіхів неподалік Лебединського й Талаківки, тоді як по селищу Широкине ворог гатив iз мінометів. 
 

ДО РЕЧІ 

Російське командування продовжує застосовувати заборонені зразки озброєння на території Донбасу, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України. За даними розвідників, кілька днів тому окупанти встановили на Світлодарській дузі, поблизу селища Луганське, інженерне загородження з використанням протипіхотних мін ПМН-2, які заборонені нормами міжнародного права. 
Окупанти також намагаються посилити власні позиції, встановлюючи нові пости спостереження у так званій «сірій зоні», тим самим провокуючи бойові сутички із захисниками України.