Якої якості земля?

22.03.2017
Україна запровадила низку прогресивних механізмів та інструментів управління земельними ресурсами, значно підвищивши ефективність використання земель. Про це перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк повідомив на міжнародній конференції Світового банку з питань земельних відносин і бідності, яка в понеділок розпочалась у Вашингтоні. 
Удосконалення системи землекористування продовжується «на марші». На пленарному засіданні, присвяченому найкращим світовим практикам з управління землями, українська делегація презентувала проміжні результати проекту з дистанційного зондування земель — відстеження їх фактичного використання. Цей проект реалізується за підтримки Світового банку. Механізм зондування відпрацьовують на базі двох районів у різних агрокліматичних зонах — Білоцерківському та Снігурівському. Перші результати вже допомогли виявити порушення у фактологічній звітності регіонів. Причому стосувалися ці свідчення як, власне, цільового використання ділянок, так і зловживання в межах формально законного користування землею. 
«Поширення системи зондування на всю країну дозволить значно збільшити ефективність використання земельних ресурсів, мінімізувати тіньовий сегмент агроринку та підвищити доходи місцевих бюджетів, — каже Максим Мартинюк. — Це один iз найефективнiших інструментів для підвищення прозорості в земельних відносинах». 
За словами першого заступника міністра, реалізовані раніше проекти в галузi управління землями, зокрема впровадження системи моніторингу стану земельних відносин, забезпечили прозорість та відкритість інформації. Тому, з огляду на стратегічне значення земельних ресурсів для нашої держави, уряд визначив роботу над оптимізацією та вдосконаленням цієї галузі як пріоритетну. 
Вісімнадцята конференція Світового банку з питань земельних відносин та бідності проходить iз 20 по 24 березня у штаб-квартирі Світового банку в Вашингтоні, США. Тема цьогорічної конференції: «Відповідальне управління землями: на шляху до створення фактично обґрунтованого підходу». Її особливістю стало включення до порядку денного української сесії, в рамках якої запланували обговорити різні аспекти реформування земельних відносин у нашій державі. Як повідомила прес-служба Мінагрополітики, загалом на цьому міжнародному форумі, включно з українською делегацією, зареєстровано понад 1900 делегатів. Мета конференції — сприяти діалогу та поширенню позитивного практичного досвіду на прикладі різних реформ, підходів i перетворень у земельному секторі, реалізованих в успішних країнах світу.