Чисті береги

21.03.2017
На Черкащині взялися рятувати від екологічної катастрофи річку Тясмин, яка є правою притокою Дніпра і 130 кілометрів якої проходять територією області. Аби покращити санітарний та екологічний стан Тясмину, в обласній адміністрації створили спеціальну робочу групу на чолі з першим заступником голови Черкаської ОДА Віталієм Ковалем. 
«Стан річки Тясмин турбує нас у чотирьох районах області — Смілянському, Кам’янському, Чигиринському і Черкаському. Тож маємо підходити до вирішення цього питання комплексно, адже часткова розчистка річки не дасть бажаного ефекту. Про це свідчать і результати досліджень екологів та водників», — розповідає «УМ» Віталій Коваль. За його словами, наразі готується послідовний план ефективної роботи, який дозволить у подальшому повністю відновити річку по всій території області.
У першу чергу потрібне впорядкування прибережних захисних смуг Тясмину: треба ліквідувати несанкціоновані сміттєзвалища, визначити межі водоохоронних зон та прибережних захисних смуг, згідно з проектами землеустрою, розчистити бокові мережі каналів, особливо в районах сіл Хацьки, Нечаївка, Новоселиця, Зам’ятниця, Галаганівка. А ще необхідно зайнятися гідромеханізованою очисткою річки, капітальним ремонтом існуючих шлюзів для регулювання рівнів води, реконструкцією та капітальним ремонтом гідротехнічних споруд.
Пропозиції щодо порятунку річки Тясмин уже зараз активно напрацьовують, невдовзі їх на узгодження спрямують до Мінприроди України і Держ­водагентства. Це дасть змогу залучити на реалізацію проекту кошти природоохоронного фонду держ­бюджету.