Тупа арифметика «Укрпошти»

21.03.2017
Дiї керівництва «Укрпошти», яке збирається суттєво (майже на 50 %) підвищити з другого пiврiччя тарифи на доставку періодичних видань, якщо цими днями Мін’юст таки затвердить, цей драконівський наказ Мініфраструктури призведе до їх закриття вже найближчим часом. Про це чи не в один голос категорично заявили редактори газет. Адже вже зараз чималу ціну (третину, а то й бiльше), яку сплачує пересічний українець за газети й журнали, «з’їдає» саме «Укрпошта». Невже під час реальної війни й війни інформаційної, коли Росія закидає нас своєю дешевою, а то й безплатною  періодикою, на кшталт газети «Вєсти», можна так чинити? Але, з усього виходить, державна компанія хоче додушити пресу. І всі аргументи «босів» «Укрпошти» щодо здорожчання бензину вже виглядають не економічними перепонами, а більше політичним саботажем.
Скоро дійде до того, що на село возитимуть по п’ять газет, але ж бензину витрачають однаково на будь-яку кількість періодики. І на це ніхто не звертає уваги, а складається враження, що менеджери «Укрпошти» тупо вважають, що зi збільшенням тарифів на їхнi послуги збільшаться й прибутки «контори». Та нічого подібного!
Куди дивляться наші керманичі — Президент i Прем’єр-міністр? І якими ринковими міркуваннями можна прикриватися. Та й це ж не перші тарифні витівки «Укрпошти», і зрозумілими є наслідки таких бездумних їхніх дій — кількість передплатників одразу ж зменшиться у рази, а їх і зараз не густо.
Ще кілька місяців тому медіа-експерт Тарас Козуб пророкував за два-три роки «смерть» періодиці, яку нiби витісняє iнтернет. Але з цього боку не варто очiкувати особливих загроз — газети з iнтернетом i далi успiшно уживаються в усьому свiтi. А ось пiдступи «рідної пошти», яка вирішила надолужити нібито недоотримані нею прибутки за останні кiлька років, — вже iнша справа.
«Ми протестуємо проти цього безглуздого рішення, — з обуренням заявив Сергій Томиленко, в.о. голови Нацiональної спiлки журналістів України. — Адже йдеться про згортання українського медіапростору. Ми спостерігаємо, що менеджери «Укрпошти» намагаються діяти на автоматі — вольовим рішенням, аби врятувати своє підприємство». У Спiлці журналістів вимагають від «Укрпошти» економічно обґрунтувати нові тарифи й готують відкритий лист до влади».
Варто нагадати, що місячна зарплата гендиректора «Укрпошти» пана Ігоря Смілянського становить... 300 тисяч гривень.