Крісла, гроші, паспорти: чим найближчим часом займатиметься Верховна Рада

15.03.2017
Крісла, гроші, паспорти: чим найближчим часом займатиметься Верховна Рада

А тим часом під Радою вимагали нового закону про вибори — під егідою депутатів від БПП: колишнього — Віктора Чумака (на фото з мікрофоном) та чинного — Сергія Лещенка.

У вівторок, 14 березня, після двотижневої перерви народні депутати зібралися на чергове пленарне засідання, яке стартувало з ратифікації угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою.
 
Серед запланованих для розгляду документів є також законопроект про статус внутрішньопереміщених осіб.
 
Однак на найближчий час у нардепів існує перелік зі значно ближчих їхнім інтересам питань.
 
Зокрема, Верховній Раді треба ухвалити власний кошторис — бю­джет парламенту депутати прийняти не змогли, оскільки ініціатива деяких із них укотре збільшити собі зарплату провалилася, а консенсусу з цього питання народні обранці так і не досягли.
 
В цілому ж, нагадаймо, цього року на утримання головного законодавчого органу країни передбачено 1 млрд. 128 млн. гривень. Однак ця цифра може бути скоригована, адже питання зарплат для народних обранців — у їхніх же руках. 
 
Крім цього, у постійно працюючих парламентських комітетах виникли «вакансії». Мова про те, що 27 народних депутатів виявилися «не приписаними» до жодного з комітетів.
 
На погоджувальній раді парламенту спікер ВР Андрій Парубій зажадав від колег визначитися щодо членства в комітетах та почати роботу в одному з них.
 
З усіх комітетів найбільшим попитом традиційно користується бюджетний, інші ж (ті, що не пов’язані із фінансовими потоками) цікавлять нардепів значно меншою мірою.  
 
Іще одне питання, включене до порядку денного, пов’язане з подвійним громадянством — у цьому номері «УМ» даній тематиці присвячена окрема стаття.
 
Додамо, що Президент Петро Порошенко вніс на розгляд ВР власний законопроект щодо подвійного громадянства, котрий передбачає заборону подібної практики.
 
Документ цей позначено як невідкладний.
 
Отже, Верховна Рада вже цього тижня може визначитися з тим, що робити з державними службовцями, котрі мають більше одного паспорта. 
 
На додачу до всього вище перерахованого партія «Самопоміч» запропонувала внести три законопроекти для розгляду Верховною Радою: про окуповані території, про створення Антикорупційного суду та про профілактику політичної корупції.
 
Також — якщо говорити про перспективу найближчого часу — парламент має нарешті закрити питання ЦВК.
 
Як пам’ятає наш читач, у більшості членів Центрвиборчкому ще у 2014 році добігли кінця їхні повноваження.
 
Очікується, що впродовж найближчих двох тижнів фракції проведуть політичні консультації та визначаться зі своїми висуванцями до складу ЦВК. 
 
Окремий «головний біль» Ради — питання меморандуму з МВФ. Дехто з нардепів наполягає на негайному оприлюдненні переліку тих вимог, які Україна має виконати для отримання чергового траншу у розмірі 1 млрд. доларів.
 
Офіційного тексту меморандуму іще немає, проте фракція «Батьківщина» озвучила деякі положення з цього документа, про які їй буцімто відомо з достовірних джерел. 
 
Загалом упродовж найближчого тижня депутати мають розглянути питання фінансової і банківської діяльності, паливно-енергетичного комплексу, національної безпеки і оборони.
 
А «на десерт» народні обранці запланували урочистості з нагоди 100-річчя створення Центральної ради.
 
Спікер Андрій Парубій запевнив, що початок українського парламентаризму слід відраховувати саме з цієї дати. Святкування відбудеться 17 березня, тобто у най­ближчу п’ятницю.