НОВИНИ ПЛЮС

14.03.2017

Нові подробиці Смоленської катастрофи 

Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич заявив, що найближчим часом будуть розкриті нові подробиці у справі катастрофи літака Ту-154, який розбився під Смоленськом у 2010 році. Як повідомляє «Українська правда», раніше Мацеревич заявляв про те, що було знайдено докази причетності Росії до катастрофи, проте він не хотів повідомляти подробиці.

Трамп розпитає Меркель про Путіна

Приймаючи сьогодні у Білому домі канцлера Німеччини Анґелу Меркель, президент США Дональд Трамп прагнутиме довідатися від неї, зокрема, про те, як поводитися з президентом Росії Володимиром Путіном, — заявили анонімні представники адміністрації США. Сьогоднішній приїзд Анґели Меркель буде першою нагодою провести безпосередні розмови між канцлером і Дональдом Трампом. Крім відносин із Росією, передбачається порушення таких тем, як ситуація в Україні, проблема біженців у зв’язку з сирійською кризою та взаємини США з ЄС. Виконавчий директор Трансатлантичної академії і співробітник німецького Фонду Маршалла у США Стівен Сабо заявив, що Меркель прибуває на зустріч у Білому домі занепокоєна тим, що Трамп «може стати надто поступливим перед Росією і підірвати режим санкцій, які накладено разом у відповідь на агресію проти України». 

Спорожнів Блакитний дім

Відсторонена від посади президент Південної Кореї Пан Кин Хє в неділю, 12 березня, залишила президентську резиденцію — Блакитний дім — та повернулася до свого приватного будинку в Сеулі, повідомляє «Франс Пресс». Три дні тому Конституційний суд країни ухвалив остаточне рішення про відсторонення Пак Кин Хє від посади у зв’язку з корупційним скандалом. Виїзд кортежу Пак Кин Хє з президентської резиденції транслювало наживо місцеве телебачення. Впродовж 60 днів у Південній Кореї мають відбутися дострокові президентські вибори.

Європа обрала Туска 

Дональд Туск після переобрання його президентом Європейської Ради на саміті ЄС 9 березня звернувся до представників влади Польщі, яка виступала проти його кандидатури. «Будьте обережні з мостами, які спалюєте, бо, коли вони згорять, ви більше ніколи не зможете пройти по них», — цитує Туска інформагенція «Франс Пресс». На знак протесту проти переобрання Дональда Туска прем’єр Польщі Беата Шидло заявила, що має намір заблокувати всі пункти заключного комюніке саміту ЄС. «Сірий кардинал» Польщі Ярослав Качинський уже заявив, що переобрання Туска свідчить про «домінування Німеччини» в ЄС.