Назустріч фермеру

14.03.2017
Реалізацію програм державної підтримки дрібних та середніх сільгоспвиробників, зміни в механізмах співпраці та перспективи подальшого розвитку в 2017 році обговорили експерти — учасники «круглого столу» «Держава та сільгоспвиробники: що потрібно українському фермеру». Він відбувся з ініціативи Державної продовольчо-зернової корпорації України.
«Завдяки зусиллям профільного міністерства державну підтримку аграріям цього року підвищено до 5,4 мільярда гривень. Це в двадцять разів більше, ніж ми мали у минулому році. Ще 300 мільйонів гривень буде спрямовано на здешевлення кредитів для аграріїв. Окрім того, для надання кредитів фермерським господарствам держ­бюджет виділив 65 мільйонів гривень. І на майбутнє ми плануємо лише збільшувати ці цифри», — повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.
Державна продовольчо-зернова корпорація України як представник держави на українському зерновому ринку спрямовує зусилля, аби посилити пряму співпрацю з дрібними та середніми сільгоспвиробниками. Розширення взаємодії ДПЗКУ з фермерами підтвердило підписання у грудні минулого року Меморандуму про співпрацю з Аграрним союзом України. На сьогодні ДПКЗУ пропонує українським сільгоспвиробникам вигідні та прозорі механізми співпраці, надає можливість доступу до розгалуженої інфраструктури елеваторних потужностей зернової корпорації на взаємовигідних умовах.
Зокрема, в рамках форвардної програми ДПЗКУ планує у два етапи проавансувати сільгоспвиробників на загальну суму в понад мільярд гривень, закупивши до 200 тисяч тонн продовольчої та фуражної пшениці, 200 тисяч тонн кукурудзи та до 150 тисяч тонн ячменю і сої.
«У цьому році ми, як ніколи, йдемо назустріч українському фермеру. Рішенням Форвардного комітету ДПЗКУв рамках програми весняного форварду, щоб знизити фінансове навантаження на сільгоспвиробників, коефіцієнт за користування авансовими коштами  зменшено з 1,06 до 0,89 гривні по пшениці, ячменю й кукурудзі, та з 2,05 до 1,71 гривні по сої за тонно/день. Якщо перекласти на мову фінансистів, це приблизно відповідає зменшенню відсоткової ставки з 15 до 12,5 річних», — розповіла начальник відділу форвардних закупівель Наталія Головань.
Головною перевагою ДПЗКУ у реалізації форвардної програми є розгалужена мережа закупівельників по всій Україні та 53 зернові склади, розташовані у двадцяти областях.
Паралельно з форвардною програмою закупівель зернових майбутнього врожаю у ДПЗКУ наразі діє програма закупівель зерна за подвійними складськими свідоцтвами. Ця програма дає можливість виробнику отримати частину коштів у день оформлення заставного свідоцтва. Решту виробник отримає протягом шестидесяти днів з дня оформлення свідоцтва.