Патріотизм на тракторі

14.03.2017
Патріотизм на тракторі

Зацікавленість аграріїв купівлею вітчизняної сільгосптехніки держава стимулюватиме гривнею.

Зміни розміру часткової компенсації затвердили на березневому засіданні Кабінету Міністрів. Компенсацію за придбання сільгосптехніки українського виробництва відтепер збільшено з 15 до 20 відсотків. «Дякую асоціаціям за спільні важливі доопрацювання та уряду за підтримку. Вважаю, що такі зміни ще більше стимулюватимуть виробництво якісної української сільгосптехніки», — підсумував оптимістичне для агропідприємців рішення міністр аграрної політики Тарас Кутовий.
Щоб отримати компенсацію за техніку виробнику достатньо буде подати до державного банку заявку та підтверджуючі документи про те, що саме вітчизняну техніку придбано. Після отримання відповідних документів Мінагрополітики у місячний строк перераховує кошти дер­жавному банку, який в одноденний термін компенсує сільгоспвиробнику п’яту частину від вартості придбаної техніки без ПДВ.
Також Порядок визначає створення переліку техніки та виробників (відповідною комісією при Мінекономрозвитку), на які поширюватиметься дія компенсації вартості. Перелік техніки та виробників, після його створення, буде розміщено на сайтах Мін­економрозвитку та Мін­агрополітики.
Як повідомляла раніше прес-служба Мін­агрополітики, запропонована двадцятивідсоткова підтримка діятиме в 2017 році для підприємств, які мають ступінь локалізації 35 відсотків, у 2018-му — 45, у 2019-му — 55, у 2020-му — 60 відсотків.«Ми прагнемо, щоб підтримка аграріїв була системною та комплексною, створювати умови, при яких і виробники техніки, і аграрії мають стимул розвиватися самі і в підсумку розвивати всю аграрну галузь», — прокоментував таке рішення Тарас Кутовий.
Тим часом Харківський тракторний завод (ХТЗ), який у січні цього року відновив роботу після тривалого простою, запланував на цей рік випуск 500 тракторів силами двох тисяч співробітників. Як повідомила голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична,  ХТЗ готовий у разі потреби виконувати й держзамовлення.  Зараз на заводі вивчають ринки, думають над тим, що може зацікавити потенційних покупців. Рік тому власником ХТЗ став бізнесмен Олександр Ярославський. Його компанія DCH відкрила тоді кредитну лінію у 400 мільйонів гривень на доповнення оборотних коштів. А вже восени Олександр Ярославський заявив, що готовий інвестувати в розвиток ХТЗ до півмільярда доларів США.
Нагадаємо, минулоріч СБУ звинуватила попередніх власників Харківського тракторного заводу в диверсії. Зокрема, керівник підприємства планував знищити завод, якому Мін­оборони України розраховувало зробити замовлення. Після узгодження з російськими власниками ХТЗ гендиректор, який зайняв свою посаду на початку 2016 року, підготував супровідну документацію для експорту в Росію обладнання ливарного цеху.