І на «стіні» сильніші за росіян

14.03.2017
І на «стіні» сильніші за росіян

Відбувши річну дискваліфікацію за позитивний пробу на мельдоній, Ольга Абрамова допомогла збірній України виграти «мікст» у Контіолахті. (Фото з сайта bigmir.net.)

На початку нинішнього сезону в розкладі етапів Кубка світу змагання біатлоністів у фінському Контіолахті не значилися. Але після оприлюдненої в грудні 2016 року другої частини викривальної доповіді голови незалежної комісії ВАДА Річарда Макларена про допінг у російському спорті, після якої на росіян почали накладати додаткові спортивні санкції, в календарі КС-2016/2017 зник традиційний старт у Ханти-Мансійську. Відтак замість Тюмені на восьмий, передостанній, у сезоні етап Кубка світу «стріляючі лижники» поїхали до Фінляндії, де представникам українському біатлону вдалося вчетверте піднятися на п’єдестал.
Після безмедального старту в столиці майбутньої Олімпіади-2018 — Пхенчхані — українські біатлоністи знову нагадали про силу свого командного духу. Якщо в Південній Кореї за підсумковими місцями естафетні перегони вийшли для «синьо-жовтих» одними з найгірших (сьоме місце — у жінок; п’яте — у чоловіків), то в Контіолахті спільними зусиллями — в змішаній естафеті — вони вибороли бронзову нагороду. Продемонструвавши найкращу поміж усіх учасників командних баталій стрільбу, синьо-жовтий квартет у складі Ірини Варвинець, Ольги Абрамової, Сергія Семенова та Дмитра Підручного виграв у росіян відчайдушну боротьбу за місце в «призах».
Героєм цієї гонки можна сміливо назвати капітана нашої чоловічої збірної Підручного, на плечі котрого випала найвідповідальніша частина медальної боротьби. Попри те, що й лежачи, й стоячи Дмитро по одному разу тягнувся за додатковим патроном, його стрільба на рубежі та робота на трасі виявилися успішнішими, ніж старання російського фінішера Євгена Гаранічева, котрий не отримав від українця жодного шансу для штурму бронзової сходинки.
Часто-густо в гонках у Контіолахті доля медалей вирішується на складному підйомі, котрий називається «стіна». Як відзначив Підручний, саме в цьо­му місці він і сподівався на атаку росіянина, готувався її відбивати. Утім, у підсумку, обійшлося без  «прямого контакту». «Думав, що будемо боротися до фінішної прямої, але до цього справа не дійшла», — сказав Підручний, «привізши» опоненту 47 секунд.
А кращими за наш змішаний квартет виявилися команди Франції та Німеччини, під акомпанемент яких, власне, й проходить увесь сезон. Цікаво, що перемогу в «міксті» французи здобули без свого лідера Мартена Фуркада, який, іще в Пхенчхані вигравши «Великий кришталевий глобус», вирішив достроково завершити сезон, відмовившись від заключних етапів КС-2016/2017 у Контіолахті.
Про відпочинок мріють і наші біатлоністи, проте завчасно сходити зі змагальної дистанції не можна було. У боротьбі за високі місця в Кубку націй — у першу чергу це стосується жіночої команди, орієнтиром для якої перед стартом сезону була «топ-5», — очки необхідні, як повітря. У Контіолахті одразу три гонки йшли до очкового заліку КН, дві з яких стосувалися змішаних естафет (одиночного та «класичного» міксту). Тож працювали наші спортсмени, як-то кажуть, один за всіх, і всі за одного.
Як результат, перед заключним етапом у Холменколені наша жіноча збірна в КН посідає третє місце, про яке на початку турніру навряд чи хтось думав. Щодо чоловіків, то наразі їхні колективні старання дозволяють їм посідати в національному заліку шосте місце — а це на одну позицію краще, ніж було торік.