Водограй таланту

07.03.2017
Водограй таланту

Президент Віктор Ющенко, який вісім років тому присвоїв Володимировi Івасюку посмертно звання Героя України, відкрив пам’ятну дошку.

Зірка українського композитора, поета і співака Володимира Івасюка згасла 38 років тому. А тепер у Києві відкрили меморіальну дошку видатному українцю. Подію приурочили до дня його народження. Пам’ятну дошку встановили на стіні Будинку звукозапису Національної радіокомпанії України. Це місце обрали не випадково. Саме в цьому будинку автор всесвітньо відомої «Червоної рути» записав чимало своїх шедевральних творів. 
На церемонії відкриття виступили, зокрема, третій Президент України Віктор Ющенко, народний артист України Юрій Риб­чинський,  заступник голови КМДА Ганна Старостенко. До слова, саме Президент Ющенко вісім років тому присвоїв Володимировi Івасюку посмертно звання «Герой України». 
«...згадуємо Володимира Івасюка, якому б мало виповнитись 68 років. Його прекрасна, незабутня музика зробила моє життя більш радісним, романтичним і гармонійним. Він і надалі продовжує бути іконою для мільйонів українців по всьо­му світу, — вважає Катерина Ющенко. — Його дві сестри Галина та Оксана є одними з моїх найближчих подруг. Володя був убитий радянським режимом у віці 30 років. Ми сумуємо за ним, за тим, що він ще міг створити, та не встиг... Як сказав наш друг Валентин Дударчук: «Володимир Івасюк — це наш біль і наша гордість. І нехай горить земля під ногами його вбивць». 
Народився композитор у Кіцмані на Буковині, де навчався у середній школі та у музичній, у класі скрипки. Музичний навчальний заклад відкрили завдяки зусиллям батька Михайла Григоровича, шкільного вчителя французької мови. 
Після закінчення школи Володимир Івасюк вступив у Чернівецький медінститут. Але йог відрахували за інцидент iз Леніним. Після цього цілий рік Івасюк був на «виправних роботах» — працював слюсарем на чернівецькому заводі «Легмаш».
У вересні 1970-го на Театральному майдані Чернівців в ефірі українського телебачення вперше виконав пісні «Червона рута» і «Водограй». А через рік у Карпатах зняли перший український музичний фільм «Червона рута».
24 квітня 1979 року Володимир Івасюк зник. Тіло поета і композитора було знайдено 18 травня в Брюховицькому лісі під Львовом.