Насіріада

07.03.2017
Насіріада

В Україні вже понад чотири доби триває антикорупційна епопея (або навіть комедія), головним героєм якої є відсторонений від посади голови Державної фіскальної служби Роман Насіров. Звісно, високопосадовці й раніше намагалися за допомогою лікарів уникнути затримання чи перебування під вартою. Утім пан Насіров перевершив усіх «попередників». Бо за роки незалежності ще не було такого, щоб підозрюваного держслужбовця кілька діб поспіль возили на ношах з одного медичного закладу до іншого й навіть до клітки в залі суду. 

Лежав, потім встав, але посадити не можуть

До понеділка змінювалися лише ковдри та простирадла на тілі «важко хворого» Насірова, але не горизонтальне положення, в якому він наполегливо перебував. Коли ж сплив термін затримання — 72 години, а запобіжний захід підозрюваному так і не було обрано, Роман Насіров відчув себе настільки краще, що просто встав і пішов. 
Але піти далеко йому не вдалося, адже будівлю Солом’янського райсуду столиці оточили громадські активісти, які пішли на цей неординарний крок для того, щоб Насірову не вдалося втекти. 
Коли цей номер «УМ» готувався до друку в понеділок, Роман Насіров усе ще перебував у суді, щоправда, вже сидів, а не лежав. Під час чергового засідання, яке розпочалося о 12:00, Солом’янський райсуд Києва відмовився оголосити відвід судді Олександру Бобровнику, як того вимагали адвокати Насірова напередодні. На думку судді Олени Букіної, клопотання про відвід Бобровника було не достатньо мотивованим.
Відстороненому посадовцю настільки покращало, що він охоче роздавав коментарі журналістам. І навіть заявив, що в нього був не інфаркт (хоча впродовж п’ятниці-суботи його адвокати наполягали саме на цьому діагнозі), а лише гіпертонічний криз. Ще й додав, що лікарі клініки «Феофанія» операцію йому не робили.
«У мене був діагностований гіпертонічний криз i передінфарктний стан. Я не знаю, звідки з’явилася інформація про операцію. Мені було зроблено низку медичних маніпуляцій, деякі з них, напевно, можна вважати операцією. Але фактично це була низка дій, спрямованих на стабілізацію тиску та діяльності серця. У мене був передінфарктний стан. Те, що в мене інфаркт, я не говорив», — сказав пан Насіров.

У чому підозрюють? 

Цікавий момент: Роман Насіров зізнався, що ще до госпіталізації в лікарню вранці 2 березня він уже знав про плани детективів НАБУ вручити йому підозру.
«Ще минулого тижня деякі журналісти запитували мене, чи я знаю і чи це правда, що мені збираються оголосити підозру. До останнього моменту навіть уявити не міг і повірити, що це може бути правдою, тому що знаю суть справи», — сказав відсторонений керманич фіскальної служби.
Тож саме минулого четверга ввечері й розпочалася така собі «насіріада»: посадовець зліг до «Феофанії», тоді як детективи НАБУ вручили йому підозру в ніч на п’ятницю просто в палаті. Після цього Насірова вивезли на ношах у кардіореанімацію нібито з діагностованим інфарктом, а вже наступного дня його захисники почали стверджувати, що їхнього підзахисного прооперували. 
Тоді як Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що Насірова «підозрюють у завданні державі шкоди на суму 2 млрд. грн. упродовж 2015-2016 років у корупційних схемах iз видобування газу в інтересах депутата Олександра Онищенка», який нині переховується від слідства за кордоном.
«Упродовж зазначеного періоду Роман Насіров самостійно прийняв незаконні рішення про розстрочення грошових зобов’язань вказаних підприємств, які не мали на це законних підстав i не надали належні для цього документи. Ці рішення було прийнято ним iз порушенням визначеної законом процедури, а саме за відсутності належного обґрунтування та законних підстав, що спричинило державі підтверджену висновком експерта шкоду близько 2 млрд. гривень», — йдеться у повідомленні САП.
Слідство вважає, що Насіров приймав безпідставні рішення про відтермінування рентної плати за видобування корисних копалин. Це допомогло депутату Онищенку втілити в життя корупційні схеми, які йому інкримінують.
Мабуть, детективи НАБУ мали підстави не довіряти твердженням про інфаркт підозрюваного. Тому вже в суботу вранці Романа Насірова (знову ж таки на ношах) доставили в Інститут кардіології імені Стражеска під конвоєм спецпризначенців Антикорупційного бюро.
І хоча кілька депутатів iз групи підтримки Насірова намагалися його ледь не відбити у конвоїрів, це не завадило незалежним фахівцям з iнституту визначити, що ніякого пост­інфарктного стану в підозрюваного посадовця немає. 
Стан здоров’я Насірова оцінили як «середньо важкий», у тому числі у зв’язку з депресією, але лікарі дозволили транспортувати його до суду для обрання запобіжного заходу. Тож уже за кілька годин пан Насіров (знову ж таки на ношах) опинився в суді. 
На той момент користувачі соцмереж уже втомилися висміювати спроби посадовця симулювати інфаркт у клініці «Феофанія». Актор явно перегравав, але не планував залишати сцену. Роман Насіров навіть пообіцяв розгромити в суді звинувачення в корупції, написавши цього дня пост у соцмережах. Тим самим він підтвердив, що воліє виглядати непритомним лише на публіці.
Утім судове засідання адвокатам таки вдалося перенести на неділю. Перед цим невідомі повідомили про те, що будівлю суду заміновано. 

Ночівля в оточеному суді

Адвокати Насірова дотримувалися тактики затягування засідання щодо обрання запобіжного заходу для їхнього клієнта і в неділю. Тим більше що саме цього дня спливав термін затримання на 72 години. 
Зокрема, захист заявив відвід судді Бобровнику, а іншого судді, який міг би розглянути цей відвід у вихідний, у суді не знайшлося. 
Утім навіть цього дня Роман Насіров примудрився бути «першим». Так, за даними депутата Мустафи Найєма, Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить для підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або заставу 2 млрд. гривень. І ця застава є найбільшою в історії карного процесу України.
До того ж пан Насіров став першим високопосадовцем, підозрюваним у корупції, який заночував у суді. Після того як сплив термін затримання Насірова, він не зміг піти, оскільки будівлю суду оточили громадські активісти, які вимагали розблокувати роботу установи та негайно розглянути справу з обрання запобіжного заходу для відстороненого від посади на час слідства голови ДФС.
Акцію організовували кілька депутатів та активісти Центру протидії корупції, київського Автомайдану, «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі, колишні бійці «Азова» та молодь iз «Національного корпусу».
«У ситуації, коли судова система відмовляється прийняти рішення, учасники мирної акції протесту змушені вжити заходів, які не дозволять підозрюваному уникнути правосуддя», — заявив депутат Мустафа Найєм. І додав, що основна мета акції — не дати вивезти Насірова з будівлі суду.
Тоді як депутат Сергій Лещенко заявив, що група обранців Верховної Ради ініціюватиме кримінальне розслідування щодо голови Солом’янського райсуду Києва Людмили Шереметьєвої за зрив роботи суду.
Мусимо констатувати: події останніх днів засвідчують, що політичної волі на притягнення Романа Насірова до кримінальної відповідальності немає. Тим більше що замість Насірова уряд призначив виконуючим обов’язки голови Державної фіскальної служби скандально відомого Мирослава Продана, якого журналісти та активісти пов’язують iз корупцією на Вінничині. 
Зокрема, чиновнику закидають причетність до так званої «горіхової мафії». Прикметно, що Мирослав Продан не приховує свого знайомства з колишнім мером Вінниці, а нині Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.