Знищили одного ворога, дай сил другого побороти

07.03.2017
На день народження Кобзаря 9 березня у Києві Академічний театр ляльок запрошує на поетичний вечір «Наш Тарас». Кожен з акторів театру, виконуючи вірші та романси, спробує показати власне нешаблонне ставлення до великого Українця.
Постановником є актриса Лариса Уманцева, яка працює педагогом зі сценічного мовлення в театрі. Вона каже: «Ми намагатимемося показати зовсім іншого Тараса. Людину, а не прапор. Для менеТарас Шевченко — це насамперед особистість, яка любила свою Батьківщину, мріяла побачити її вільною. Він не лише український пророк та революціонер, а й звичайна людина, яка мріяла, любила, малювала, писала».
Літературний матеріал до вечора «Наш Тарас» обирався за трьома основними напрямами. В першу чергу, це — лірика Шевченка, що допомогла розкрити одну з найбільших його мрій — мати сім’ю, дружину. По-друге, його релігійні та філософські твори, адже у своїй творчості Шевченко дуже часто звертався до Бога. І третій напрям — щоденники Тараса Григоровича, які допомагають зрозуміти його думки, особисті переживання. Найбільш актуальним на сьогодні є його пророче послання з «Давидових псалмів»: «Обніміться, брати мої. Боже, поможи — знищили одного ворога, дай сил другого побороти».
Музичною частиною вистави «Наш Тарас» займалася Олена Яцкулинець. До участі у програмі залучені не тільки актори театру, а й дитячий театр «Мюзик-Хол» та вокальний ансамбль «Покров». 
Окрім того, в основу цієї мистецької події покладені уривки з вистави «Тарас» за драматичною поемою Богдана Стельмаха (режисер — заслужений діяч мистецтв України Сергій Брижань, художник — Михайло Ніколаєв, композитор Пустовий). Ця постановка з незмінним успіхом вже не один рік йде в Хмельницькому театрі ляльок «Дивень». 
Творці «Тараса» радять не шукати у виставі біографічних подробиць. Бо вони лише спробували мовою театру торкнутися космічної за глибиною теми і створили легенду про те, як приходить на землю Поет.