Поліглоти Назарбаєва: в Казахстані хочуть зробити англійську офіційною мовою

02.03.2017
Глава адміністрації президента Казахстану Адільбек Джаксибеков повідомив громадськості, що англійська мова може набути в країні офіційного статусу.
 
Відповідну пропозиція вже підготовлено, повідомляє РІА «Новості».
 
«Є пропозиції з підсилення ролі державної мови та надання англійській мові офіційного статусу», — повідомив він.
 
Зазвичай такі заяви не роблять без узгодження з президентом. А якщо вже Нурсултан Назарбаєв висуває якусь пропозицію, то чи хтось має сумніви, що вона буде відхилена?
 
Джаксибеков також додав:
 
«Надійшли пропозиції з приводу смертної кари, думки з цього приводу розходяться — від повної заборони до розширення випадків її застосування». 
 
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв 25 січня виступив зі зверненням, в якому виніс на всенародне обговорення проект конституційної реформи, у відповідності з якою частина президентських повноважень буде передана уряду та парламенту.
 
Також упродовж місяця громадяни могли скеровувати свої пропозиції до проекту закону «Про внесення змін і доповнень у Конституцію Республіки Казахстан». 
 
Статус офіційної в Казах­стані має російська мова. 2015 року Назарбаєв заявив, що рішення про збереження російської мови дозволило зберегти стабільність у країні, але зазначив, що казахське суспільство повинне йти в ногу з часом, та закликав розвивати в країні три мови: казахську, російську та англійську.
 
Вперше думку про надання англійській мові статусу офіційної президент висловив ще 2013 року.