Ще один крок уперед: у Брюсселі успішно завершився тріалог про безвіз для українців

02.03.2017
Ще один крок уперед: у Брюсселі успішно завершився тріалог про безвіз для українців

Доповідач по Україні Марія Ґабріел задоволена.

У вівторок, 28 лютого, у Брюсселі успішно завершилися тристоронні міжінституційні переговори щодо візової лібералізації для України.

У тріалозі брали участь Єврокомісія, Європарламент та Рада ЄС й обговорювали затвердження проекту законодавчого акта про скасування візових вимог для громадян України.

Успішне завершення тріалогу — та ще й за один день — є черговим солідним кроком до візової лібералізації між ЄС та Україною, отже, є всі надії, що українці можуть отримати довгоочікуваний безвіз у першому півріччі цього року, повідомляє «Радіо «Свобода». 

«Формальний, але важливий крок»

В Україні слово «тріалог» вживають не так часто. Однак, як пояснив в інтерв’ю «Радіо «Свобода» провідний оглядач брюссельського видання EUobserver Ендрю Реттман, цей термін для позначення тристоронніх консультацій дуже популярний в європейських інституціях.
 
«Тріалог» — це такий собі термін євросоюзного жаргону. Ним позначають неформальну зустріч між різними сторонами переговорного процесу, які хочуть досягнути консенсусу.
 
Зазвичай «тріалог» сигналізує завершення законодавчого процесу», — пояснив Реттман.
 
Засідання в рамках тріалогу відбувалося в закритому режимі, український безвіз обговорювали в будинку Європарламенту в Брюсселі.
 
Під час тріалогу, який тривав менше години, були зняті всі сумніви щодо законодавчого акта про безвізовий режим для українців.
 
Аніс Кассар, речник мальтійського головування в ЄС, сказав «Радіо «Свобода» після завершення зустрічі, що вона відбулася «дуже успішно».
 
«Ми дуже задоволені, що змогли досягти попередньої угоди з нашими друзями в Європейському парламенті в першому тріалозі за менш ніж годину. Наступним кроком iз боку Ради ЄС має бути розгляд документа, попереднього тексту, на Раді послів ЄС із тим, щоб Рада ЄС у четвер (2 березня. — Ред.) вивчила текст. Наша мета, як країни, що головує в ЄС, щоб цей документ затвердили якомога швидше — в ідеалі протягом нашого головування, аби надіслати позитивний сигнал нашим друзям в Україні», — сказав пан Кассар, країна якого, Мальта, головує в ЄС у першому півріччі цього року.
 
Доповідач Європарламенту щодо візової лібералізації з Україною євродепутат від Болгарії Марія Ґабріел не приховує свого задоволення:
 
«Це була дуже плідна дискусія, і ми маємо домов­леність. Зрештою, Рада ЄС та Європейський парламент провели дуже успішне обговорення. Ми погодили остаточну версію тексту, і тепер наступним кроком буде голосування в Комітеті з громадянських свобод Європарламенту, а після цього — на пленарному засіданні. Це те, що стосується Європарламенту. Після цього процедура продовжиться обговоренням у Раді послів, ухваленням Радою ЄС, підписанням та публікацією в Офіційному журналі ЄС».
 
Цю подію також відзначив Президент України Петро Порошенко. «Вітаю завершення тріалогу Рада — Єврокомісія — Європарламент iз безвізового режиму з ЄС. Формальний, але важливий крок на шляху до довгоочікуваного в Україні рішення! Тепер слово за Європарламентом і Радою ЄС», — написав він у «Твіттері».

А коли щось піде не так...

Важливим моментом на шляху просування до безвізового режиму стало ухвалення 27 лютого — якраз напередодні тріалогу — механізму припинення безвізового режиму.
 
Це такий собі «план Б» на випадок, якщо щось піде не так. Ухвалили цей механізм не лише для України, а й для всіх приблизно 60 країн, які мають чи матимуть безвізовий режим з Євросоюзом.
 
За безвізового режиму і за умови наявності біометричних паспортів українці зможуть в’їжджати до ЄС на 90 днів упродовж будь-якого 180-денного періоду для бізнесу, туризму чи в родинних справах.
 
Якщо буде масове зловживання цими термінами або будуть масові звернення про надання притулку, або потік нелегальної міграції, або відступ назад у плані боротьби з корупцією в Україні чи інші проблеми, тоді ЄС може припинити на дев’ять місяців безвізовий режим із тією чи іншою країною, зокрема з Україною.
 
Рішення про візову лібералізацію для громадян України не охоплює Великої Британії та Ірландії.
 
Тепер, після успішного тріалогу, документ може бути поставлений на ратифікацію у квітні в Європарламенті, а в травні може бути схвалений у Раді ЄС.
 
На цей час українці є третіми за чисельністю — після росіян та китайців — отримувачами шенгенських віз. Щодо термінів для запровадження безвізового режиму, то тут є різні оцінки.
 
Наприклад, український експерт-міжнародник, директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко вважає, що «за оптимістичним сценарієм — у травні ми отримаємо безвіз, а за песимістичним — можуть бути затримки».
 
Також «Радіо «Свобода», iз посиланням на свого кореспондента в Брюсселі, повідомляло, що безвізовий режим з Україною може запрацювати 12 червня цього року.