Реакція на Авдіївку: через поразки окупанти вдвічі збільшили кількість обстрілів

02.03.2017
Ворог майже вдвічі збільшив кількість обстрілів позицій ЗСУ в останню добу зими й на початку весни.
 
Командування ЗСУ відзначає значну ескалацію майже на всій лінії фронту.
 
При цьому окупанти використовували весь спектр озброєння, за винятком реактивної артилерії. 
 
«Кількість обстрілів на фронті становила 117, що майже вдвічі більше середньодобового показника. З початку року цей показник у середньому становив 62 обстріли», — констатує речник Міноборони з питань АТО Андрій Лисенко.
 
На думку наших військових, для загострення ситуації є кілька причин: прибуття чергового так званого «гумконвою» з Росії, прибуття в ОРДЛО підрозділів російської розвідки та торговельна блокада окупованих частин Донбасу.
 
«За повідомленнями нашої розвідки, останніми днями до лав бо­йовиків приєдналися й підрозділи Головного управління розвідки Генштабу ЗС Росії. Також це можна пов’язувати з 61-м «гуманітарним» конвоєм, який зайшов у вівторок на територію України. Так звана влада «ДНР» та «ЛНР» оголосила ультиматум у зв’язку з блокадою територій і шляхів на неконтрольовану територію Донбасу», — пояснює полковник Лисенко.
 
Тоді як начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко пов’язує загострення на лінії розмежування ще й iз тим, що бойовики отримали поразку в районі Авдіївки.
 
Мов­ляв, ворог гатить по позиціях ЗСУ ще й від розпачу, сподіваючись тим самим покращити свій психологічний стан. До того ж бойовики демонструють неадекватну агресію і щодо спостерігачів ОБСЄ. 
 
Генерал армії Муженко нагадав, що українські підрозділи, які перебувають на лінії розмежування, в разі загрози мають право на вогонь у відповідь:
 
«Командир відділення при загрозі життя йому або його підлеглим на конкретному посту — чи це обстріл, чи це загроза висування якогось підрозділу до цього поста — має право відкривати вогонь у відповідь зі зброї, яка є в його підрозділу».
 
І додає, що «хаотичний і провокаційний вогонь відкривати суворо заборонено».
 
Начальник Генштабу ЗСУ також запевняє, що сил ворога наразі недостатньо для наступу:
 
«Світлодарська дуга та Авдіївка показали, що на будь-яку провокацію вони отримають адекватну відповідь!».
 
Зазначимо, що позаминулої доби в боях з окупантами загинули за Україну двоє її захисників, ще чотирьох наших бійців було поранено. 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

Місія ОБСЄ вимагає від бойовиків розмінувати район Донецької фільтрувальної станції, оскільки спостерігачі не можуть здійснювати там моніторинг.
 
В ОБСЄ також заявляють, що відмова розмінувати ДФС «означає неможливість проведення ремонтно-відновних робіт і, відповідно, подальші проблеми з водопостачанням в Авдіївці».