Черкаському підлітку, який врятував на Дніпрі двох дівчаток, поставили один із найкращих у Європі протезів ока

02.03.2017
Черкаському підлітку, який врятував на Дніпрі двох дівчаток, поставили один із найкращих у Європі протезів ока

Богдан Волик радіє, що його більше не обзиватимуть «однооким піратом».

Щасливим почувається нині 14-річний черкаський школяр Богдан Волик, який у грудні минулого року врятував на Дніпрі двох восьмирічних дівчаток («УМ» про це розповідала. —  Ред.).
 
Адже нарешті здійснилася його давня  мрія. У Києві Богдану поставили один із найкращих у Європі протезів ока.
 
«У мене тепер усе добре. Я дуже радий і щасливий», —  говорить «Україні молодій» Богдан Волик. «Він як вийшов від лікаря, то аж сяяв від щастя. Я ніколи його таким не бачила. Усміхався, казав мені: «Ура, подивися, яке око!» —  додає бабуся хлопця  Алла Чеховська.
 
Так склалося в житті хлопця,  що він росте без батьків і з восьми місяців його виховує двоюрідна бабуся  —  Алла Василівна.
 
Тож Богдан для неї —  внучатий племінник, і вона є його опікуном.
Пані Алла каже, що без ока Богдан залишився у дитсадку, коли його вдарив одноліток.
 
«Я коли почула від лікаря, що дитина не бачить, трохи не знепритомніла», —  зізнається жінка. І додає, згодом пішло відшарування сітківки, тож в Інституті очних хвороб і тканинної терапії імені В. Філатова онуку зробили косметичну операцію.
 
У 2008 році 6 тисяч гривень до її пенсії назбирали колеги, сусіди та друзі. 
 
Але все одно через таку ваду Богдана в школі дражнили «однооким піратом», тож він змушений був перейти на індивідуальне навчання. Через ці проблеми хлопчик практично не мав друзів  і частенько любив гуляти біля Дніпра на самоті.
 
Так було й того разу, коли він побачив, як під лід провалилися дві дівчинки. Богдан зізнається, що так злякався за їхнє життя, що забув про себе. Кинувся у воду, не роздумуючи.
 
Одну з дівчат він витягнув сам, іншу —  рятувальники, котрі примчали на Богдановий виклик.
 
Алла Василівна називає Богдана чуйним та жалісливим, каже, що він ніколи не пройде повз того, хто потребує допомоги.
 
«Він у нашому будинку завжди і літньому чоловікові з милицями допоможе, і мамі з візочком. Позаторік дівчинку на берег виніс, коли в неї ногу судомою звело, а літом чиюсь кішку з 15-метрового дерева зняв», —  хвалиться вона. 
 
І зізнається, як  радіє, що Богданові поставили сучасний протез. Каже, протез якісний, виготовлений за унікальною сучасною технологією і  з добротного матеріалу, у якому є й силікон. Тож нове Богданове око не відрізнити від рідного.
 
«Про такий протез ми й мріяли. Оскільки його не треба зволожувати і за ним легко доглядати, що дуже важливо для Богдана», —  наголошує Алла Василівна.
 
За її словами, протез ока Богдану поставив відомий латвійський лікар Валдіс Вальтерс, який вразив своєю професійністю, увагою, добротою.
 
«Дякуємо цьому лікарю, дякуємо спонсору, який оплатив протез та його встановлення, дякуємо всім добрим людям, журналістам,  які допомагали та підтримували Богдана», —  наголошує Алла Чеховська. 
 
Тепер, каже вона, життя в Богдана кардинально міняється. Тож хлопець подумує відмовитися від індивідуального навчання і збирається розпочати ходити на уроки, як усі інші діти.
 
Узагалі після того, як Богдан Волик урятував з ополонки дівчат, він став відомий не лише в Черкасах. У нього з’явилося  багато друзів.
 
На його сторінку в соціальних мережах пишуть однолітки з інших міст України, в тому числі й дівчата. А ще підлітка впізнають на вулиці. І  не забувають говорити, який він герой.
 
У Києві, каже бабуся хлопчика, коли вони поверталися з клініки на метро і Богдан   фотографував поїзд, який зупинився на станції, машиніст його впізнав, вийшов  і потиснув Богдану руку та сказав: «Ти молодець!».