На Полтавщині третина споживачів не платять за тепло та електроенергію

01.03.2017
На Полтавщині третина споживачів не платять за тепло та електроенергію

Зростання тарифів на послуги з централізованого постачання тепла та гарячої води майже вдвічі призвело до того, що кожен третій споживач послуг ПОВКПТГ «Полтаватеплоенерго» наразі має заборгованість.
 
Минулого ж опалювального сезону боржником був лише один із десяти.
 
Про це повідомив заступник генерального директора підприємства-теплопостачальника Роман Кашин. 
 
— Рівень розрахунків за 2016 рік становить 78 відсотків — при тому, що в 2015 році він сягав 98—99 відсотків, — зазначив він.
 
— Та найбільш болюче питання  — рівень розрахунків з початку нинішнього опалювального сезону: за ці чотири місяці він упав до 58 відсотків. Так, станом на 1 лютого сума заборгованості населення сягнула 160 мільйонів гривень. 
 
Виходить, запевнення уряду про те, що рятівною паличкою стане субсидія, виявилося мильною бульбашкою.
 
За словами Романа Кашина, у разі, якщо споживачі накопичують суми заборгованості, підприємство змушене звертатися до судових органів.
 
А ті вже виносять рішення про примусове стягнення заборгованості.
 
Зазначене звернення суттєво збільшує витрати боржника.
 
Наприклад, за суму заборгованості в розмірі 10 тисяч гривень при зверненні до судових органів фінансове навантаження на споживача зростає на 3 тисячі гривень або на 30 відсотків основного боргу.
 
На запитання, чи багато випадків судової тяганини з боржниками, заступник генерального директора обласного комунального підприємства «Полтаватепло­енерго» відповів так:
 
«Під час опалювального періоду кількість позовів до суду не є показником. Інша річ — після його завершення. Скажу лише, що, на превеликий жаль, кількість судових справ зросла пропорційно до зростання тарифів на послуги підприємства».
 
Водночас не завжди справно надходять і кошти від держави на відшкодування пільг та субсидій.
 
«На початок лютого нинішнього року підприємство мало заборгованість за природний газ у майже 200 мільйонів гривень, яка значною мірою утворилася через несвоєчасну компенсацію державою коштів на відшкодування пільг та субсидій громадян.
 
Але буквально цими днями надійшла частина коштів від держави, що дало нам змогу зменшити заборгованість перед постачальниками блакитного палива до 100 мільйонів — а це фактично вартість природного газу в межах місячного споживання», — пояснив Роман Кашин.